Mozková příhoda je boj s časem, kdy ještě lékaři mohou zachránit život

30. srpen 2018

Jak potvrzují neurologové, mozkové příhodě podlehne denně kolem 30 Čechů. Naštěstí díky stále větší osvětě a informovanosti lidí úmrtnost klesá.

„Troufnu si říct, že v České republice je pokles mortality v rámci Evropy jeden z největších. Onemocněním jsou postiženi nejvíce senioři. Nemůžeme ale vyloučit ani mladé lidi, zvláště ženy, které užívají antikoncepci a jsou kuřačkami. Problémy mohou mít i sportovci, kteří užívají dopink, kdy se zvyšuje pravděpodobnost srážlivosti krve,“ upřesňuje neurolog Petr Geier.

Příznaky cévních mozkových příhod (CMP) rozlišujeme na obvyklé a méně charakteristické. V každém případě jakoukoliv změnu v chování, řeči a držení těla bychom neměli podceňovat.

mozek

Od prvních příznaků, ještě tedy před transportem do nemocnice až po první podání medikamentů lékaři, by neměly uplynout více než čtyři a půl hodiny. Aby specialisté mohli zahájit léčbu, musí ještě před tím po přijetí pacienta udělat nezbytná vyšetření. To znamená zobrazení mozku CT, eventuálně zobrazení cév a odběry krve.

Obvyklé příznaky:

  • asymetrie tváře (spadlý koutek)
  • porucha hybnosti na polovině těla
  • porucha řeči (nemůžeme se vyjádřit nebo špatně rozumíme)

Méně charakteristické příznaky:

  • závratě, bolest hlavy
  • porucha zraku na polovině zorného pole
  • porucha paměti

Jakou barvu má mozek? Dělají se na něm vlivem času jizvy? Odpovíme v záznamu spolu s přednostou neurologické kliniky Petrem Geierem.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související