Multikulturní týden v Pardubicích se do sedmi dnů nevejde. Je toho moc

2. květen 2023

Potkat se, seznámit se, zbourat předsudky. Společný festival Čechů a cizinců na východě Čech má svoji tradici. Letošní 12. ročník potrvá od 2. do 14. května.

„V Pardubicích už kdysi žilo velké množství cizinců a připadalo nám důležité, aby ti lidé měli možnost se někde neformálně sejít. Následně by zjistili, že i když jsou z různých zemí, tak mají podobné zájmy, žijí podobnými rodinnými životy, chtějí se potkávat, užívat si a navazovat přátelství,“ objasňuje okolnosti vzniku jedna ze spoluzakladatelek Ivona Baklíková.

Tanec i besedy

„Program Multikulturního týdne jsme tak rozšířili, že nebylo možné ho dát do jednoho týdne. Máme ho tedy skoro dva týdny. Je dvakrát tak dlouhý a dvakrát tak pestrý,“ slibuje další organizátorka Kamila Sejkorová.

Pohled na Příhrádek od Pernštýnského náměstí

Většina programů je zdarma, na některé si zájemci musí udělat rezervace. Během kulinářských workshopů se třeba naučí vařit ukrajinská, kanadská i vietnamská jídla. Podstatný prostor letos dostanou cestovatelské besedy. Dojde i na výuku mongolských tanců, flamenca, turnaj volejbalových týmů, čtení bilingvních pohádek. K návštěvě láká taky hvězdárna, kde vystaví snímky pořízené aktuálně nejmodernějším kosmickým teleskopem Jamese Webba.

Jedním z vrcholů veškerého dění bude Multikulturní jarmark na Příhrádku konaný v pátek 12. května. Letos se víc zaměří na Holandsko. Pardubice totiž slaví 30. výročí partnerství s nizozemským Doetinchemem. Po celou dobu festivalu je v provozu vícejazyčný web.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související