Pardubice chytnou oranžový odstín. Upozorní na letitou spolupráci s Holanďany

24. duben 2023

Doetinchem je město na hranici s Německem ve východní části Nizozemska. Rozlohou i strukturou se podobá východočeským Pardubicím. Ty právě startují Holandský rok.

V září uplynulo třicet let od chvíle, kdy se mezi oběma městy podepisovala partnerská smlouva. „Hned po pádu železné opony začala holandská města hledat partnery v tehdejším Československu. Možná na základě podobnosti si Doetinchem vybral právě Pardubice. Je tam rovina, cyklostezky, řeka, vodní kanály, sporty, architektura. Shod bychom našli mnoho,“ říká Hana Svobodová z pardubického magistrátu.

Orange day na úvod

První velkou událostí spojenou s oslavami výročí bude takzvaný Orange day, neboli Králův den, který se od nástupu krále Viléma Alexandra koná 27. dubna. „Uspořádáme první cyklovýlet s tematickým programem. Začátek bude v 16 hodin na parkovišti u Cihelny a cíl u multifunkčního hřiště v Srchu. Další cyklovýlet směřujeme na sobotu 23. září do nově otevřených Automatických mlýnů, kde bychom projížďku zakončili přednáškou a prohlídkou celého areálu.“

Paddleboarding zažívá v letošní letní sezóně opravdový rozkvět (ilustrační foto)

Mezi další sportovní aktivity budou podle Svobodové patřit fotbalové zápasy mezi juniorskými týmy z obou měst anebo akce na městských řekách. „Třeba v sobotu 5. srpna bude od 18 hodin oranžová jízda na paddleboardech, která začne na soutoku Labe a Chrudimky jako součást Sportovního parku Pardubice. Po jejím skončení se účastníci budou moci přesunout na Night Food festival do Bubeníkových sadů. Rádi bychom využili oranžové LED pásky, abychom v noci svítili.“

Multikulturní týden a jarmark

Nizozemsko pardubičtí důkladně představí během Multikulturního týdne, a to třeba na floristickém workshopu a během přednášek na téma architektura, gastronomie, zahradnictví, cestování. Mezi přednášejícími má být Klára Manová, která představí cestovatelské tipy, Daniel Hagen promluví o plavbě po kanálech a zajistí chutnávku typických holandských pochutin. Architektonickou přednášku odprezentuje Tomáš Med. To všechno je v plánu na pátek 12. května na Příhrádku, kde bude Multikulturní jarmark se spoustou hudebních, tanečních i kulturních představení.

Od května do července uvidíte venkovní výstavu o Doetinchemu v Tyršových sadech. Zároveň bude na Zelené bráně expozice děl studentů ze střední školy grafického designu s názvem Nederland, hola – umění volá. Vernisáž má být ve čtvrtek 4. května od 17 hodin.

Holandskou linku si Pardubice udrží až do Vánoc. Během Adventních trhů chtějí dát prostor holandským partnerům formou stánku. Mělo by se jednat o regionální produkty jako sýr, holandské pivo anebo karamelové vafle.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související