Muzeum útlaku řeholníků nakonec zůstane na Hoře Matky Boží

15. květen 2017

Památník internace řeholníků v klášteře na Hoře Matky Boží v Králíkách se nakonec stěhovat nebude. Provozovatelé muzea sice dostali na podzim od Duchovní správy výpověď z nájmu, a reálně tak hrozilo, že se v Česku ojedinělé muzeum bude muset přesunout jinam. Provozovatelé a církev se ale nakonec domluvili a památník se tak prozatím stěhovat nebude.

Muzeum funguje už 8 let a za posledních několik měsíců se různými způsoby měnila struktura vlastníků budov a provozovatelů muzea. Od loňského podzimu zůstali jedinými provozovateli nadšenci, kteří muzeum vybudovali a kteří se v Králíkách starají například i o některé bunkry prvorepublikového opevnění, nebo třeba chystají muzeum celnictví.

Vlastníkem kláštera jako stavby se pak nově stala Duchovní správa. A právě tam vznikl spor okolo nájemních smluv, které zůstaly v platnosti, říká zástupce Duchovní správy Karel Moravec: „První důvod byl, pokusit se změnit smlouvu, aby byla spravedlivější pro Duchovní správu. Na návrhu té změny jsme se dohodli.“ K památníku totiž patří i knihovna a badatelna, a spor se týká toho, co kdo bude platit a odkud peníze na provoz bude brát.

Památník obětem internace Králíky

Druhým důvodem výpovědi bylo, že vlastník stavby chce v klášteře provádět různé stavební úpravy. Chce například postavit nový bezbariérový vstup do objektu, nebo vybudovat nové sociální zařízení. A právě stavební úpravy by se mohly dotknout i památníku, říká jeho provozovatel Richard Sicha: „Jsou určité záměry stavebního charakteru, které by hypoteticky mohly zasáhnout do integrity památníku jako takového. O tom samozřejmě můžeme do budoucna diskutovat.“

Čtěte také

Smlouvy se změní a památník tak na svém místě zůstane minimálně další dva roky. Pro řeholníky je právě tento památník v Králíkách důležitý. Jak potvrzuje řeholník Josef Michalčík: „Myslím si, že nejenom pro nás řeholníky je to důležité, ale pro každého člověka, který má rád svobodu a možnost se vyjádřit. V dnešní době je potřeba, aby lidé, kteří už nezažili tu dobu, mohli nahlédnout do skutečností, které se opravdu staly a které byly doslova brutální.“

Důležitý je pro ně ale také tím, že žádný podobný památník, který by se útlaku řeholníků v padesátých letech minulého století komunisty věnoval, v Česku neexistuje. A přidaná hodnota muzea je navíc v tom, že právě v klášteře na Hoře Matky Boží v Králíkách bylo postupně mezi léty 1950 a 1961 vězněno přes pět set řeholníků.

autor: zen
Spustit audio