Muži se musí chválit

Ano, muži se musí chválit. I ženy slyší rády chválu. Ale už si zvykly, že je jejich muži příliš nechválí. Je to zvláštní, řeknu vám! Muži své ženy nechválí skoro vůbec, a přitom od svých žen, slyší chválu rádi!

"Když nechválíš ty mě, nebudu chválit ani já tebe," odsekla Renata svému muži, když si večer postěžoval, že celý den dřel, aby udělal podlahu v kotelně a ona není schopná ho pochválit.

"Až uděláš ty něco, co si zaslouží pochvalu, pochválím tě," odpověděl naštvaně její muž a zadělal si na týden tiché domácnosti.

Takových příběhů zná každý z nás desítky. Možná stovky. Já vám chci ale vyprávět příběh Bětky, která svého Bohouška chválila a chválila a chválila.

Jednou přišla na poradu a tvářila se tak, že její kolegové okamžitě vycítili, že se jí stalo něco strašného. Její nejbližší kolegyně to nevydržela a zeptala se.

"Bětko, co se ti stalo?"

Bětka se nadechla a spustila.

"Včera jsem přišla domů úplně hotová! A Bohoušek nikde! Nebyl v kuchyni. Nebyl v obýváku. Nebyl ani ve svém pokoji. Když mi došlo, že je v mém pokoji, kam jsem se zrovna chystala zalézt, málem mě z toho kleplo. CO dělá v mém pokoji? Vešla jsem tam a co myslíte, že dělal?!"

Nikdo nevěděl, co Bohoušek v Bětčině pokoji dělal, i když každého něco napadlo.

Bětka sklopila hlavu a bylo vidět, jak těžce sbírá síly, aby kolegům dopověděla tragédii svého včerejšího návratu domů.

"Bohoušek koupil nové akvárium. Staré stálo na zemi, v něm deset centimetrů vody, kde plavaly mé rybičky, všude byly roztahané filtry, návody, nové rostlinky v kýbli, písek, kamínky... Když si mě Bohoušek konečně všiml, nadšeně mi ukazoval všechen ten bordel, který v mém pokoji udělal.

"To je překvapení, Bětuško, viď? Máme nové akvárium! Všiml jsem si, že to staré mělo takovou malou prasklinku!"

Bětka se podívala po zasedačce, a pak dlouho mlčela, i když jí muselo být jasné, že všichni čekají na pokračování.

Co udělala?

Pochválila Bohouška tak, jako ho chválí pořád?

Vynadala mu, že jí nic neřekl?

Bouchla dveřmi a odešla?

Bětka si vzdychla, konečně se usmála a příběh dopověděla.

"Samozřejmě, že jsem ho pochválila. Řekla jsem mu, že je strašně šikovný a určitě si s tím poradí sám, a že mu zatím udělám jeho milované bramboráky. Takže Bohoušek dělal ještě hodinu akvárium, já dělala hodinu bramboráky, pak jsem juchala nad hotovým akváriem, Bohoušek juchal nad bramboráky a vůbec netušil, že se dneškem jeho život radikálně změnil! Přestávám ho chválit! Protože čeho je moc, toho je příliš!"

Spustit audio