Muzikanti různých profesí si v kapele eNDee čistí hlavy. A dělají radost

29. leden 2019

Najde se optik, malíř pokojů, trenér, architekt a třeba IT technik v nějaké společné zábavě? Co taková hudební skupina? Tihle pánové a dáma se chtějí hlavně bavit, rostoucí popularitu neřeší.

Kapela vznikla 11. 11. 2015. A protože chtěla dělat dobrou náladu všem lidem svou autorskou muzikou, dala si název NaDobro. „Ale k tomu nešlo vymyslet grafické logo. Nově velká písmena zůstala, ale aby to nebylo jako Národní divadlo, přihodili jsme ještě malá éčka, aby se název vyslovoval jakoby foneticky. Endý,“ říká člen kapely Aleš Klose.

CD by bylo

Za sebou už skupina má křest svého prvního CD Litr písku, a sice v klubu Žlutý pes v Pardubicích. „Za kmotry šli Víťa Troníček ze skupiny Marien, koncertní mistr Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petr Zdvihal a taky hokejista Dynama Petr Sýkora. Rozjezd je příjemný, ale dál chceme hudbou spíš odpočívat. Rozhodně nechceme nahradit naše povolání, které nás živí, muzikou. Nemáme velké ambice.“

Křest prvního CD kapely eNDee v klubu Žlutý pes v Pardubicích

Civilním povoláním architekt s vlastním ateliérem má k dispozici prostor pro zkoušení, uschování nástrojů, pořádání malých koncertů. „Náš kapelník Honza Klement chrlí písničky jednu za druhou. Píše české texty. O anglické písničky se v kapele stará jediná žena Bětka Pavlíčková.“ Dalšími členy jsou Milan Sobek, Jiří Zadina a Jaroslav Špilar.

Klose připomíná, že v každém povolání přicházejí stresové situace. „Tlačí vás termíny, nedodělaná práce a podobně. My si čistíme hlavu produkcí. Od původního zdánlivého folku jsme přecházeli k popu a teď jsme v některých skladbách dokonce v tvrdém rocku.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

  • Zač je v Pardubicích litr písku

    Pokud jsme minulý pořad věnovali naší bluegrassové scéně, dnešní vydání zkusíme zaměřit na trochu odlišné spektrum toho našeho všeobjímajícího hudebního žánru.