Na Čermenských slavnostech ochutnáte folklor z Panamy a taky zvěřinu

21. červen 2019

Tanec, zpěv, dobrá zábava. Festival v Dolní Čermné postupně vyrostl mezi největší akce Pardubického kraje. Letos má na kontě 31. ročník.

Začal čtvrtečním vystoupením v Žamberku. V pátek nabídnul koncert pro školy a veřejnost v novém lanškrounském kulturním centru. To hlavní se pak čeká v sobotu 22. června.

Celý den s folklorem

Už dopoledne se pravidelně scházejí všechny soubory v areálu AZAS Dolní Čermná. „Snažíme se, aby se poznaly a došlo k nějakým vazbám. K tomu slouží Hecboj o putovní pohár ředitele festivalu. Během něj mezi sebou zápolí v různých disciplínách a bývá u toho obrovská legrace,“ říká za organizátory Petr Ryba.

Zábavné odpoledne odstartuje v 15 hodin. „Vystoupí DC DANCE, otevřeme řemeslné dílničky pro děti, zveme kouzelníka. Následný Galaprogram začíná v 17:30. Představí se soubor z Panamy, který klade velký důraz na vyjádření svých tradic a kořenů. Dorazí taky slovenský Popradčan, jablonecká Nisanka, orlickoústecké Jaro a místní Jitřenka.“

A co další program? „Pozvané jsou i Caramelky, které se prezentují irským stepem, country tanci vznikajícími z lidových kultur. Následuje známá kapela Ponny Expres. Ve 22 hodin bude tradiční ohňostroj, a pak diskotéka. Pohoštění připraví místní spolky včetně mysliveckého sdružení. Budou to zvěřinové hody. V neděli ještě panamský soubor vystoupí po mši přímo v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově a následně pod hradem Žampach.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.