Na cestách s Petrem Voldánem a s cestovatelským kufříkem až do země větru a ohňů Ázerbájdžánu

V dalším vydání talk show "Na cestách s Petrem Voldánem", které vzniklo opět jako veřejná nahrávka ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a kavárnou v tomto unikátním prostoru, budeme putovat do země větru, ohňů, ropy, granátových jablek a dalších turisticky přitažlivých lákadel.  

Proč zrovna do Ázerbájdžánu - do země s více než deseti miliony obyvatel, která balancuje na pomezí Evropy a Asie?

Třeba i proto, že si právě letos připomínáme 30. výročí navázání diplomatických styků, že významné procento ropy využívané u nás pochází z vrtů v Ázerbájdžánu nebo i proto, že jsme v zemi pod Kavkazem už otiskly docela významné stopy. Byť se o nich moc neví…

Deskové hry, čajové sklenky, chánův plov

Čtěte také

Úvodní střípky zajímavostí o Ázerbájdžánu pro vás na rozhlasových vlnách předestírám s pomocí dominových kostek. Což je záměr, protože i tento odkaz na jednu z ohromně populárních deskových her do skládačky témat, spojených se životem v zemi u Kaspického moře, rozhodně patří.

A platí to i pro sklenky "armud" - tradiční nádoby na čaj. Tvarem připomínají květ tulipánu nebo třeba i ladné křivky ženského těla. Důvod? Dozvíte se v nejnovější talk show "Na cestách s Petrem Voldánem". Tak jako vám povím, co obsahuje slavnostní pokrm "chánův" plov, jedna z více než čtyřiceti modifikací národního jídla v Ázerbájdžánu.

Spojení s přírodou i dějinami lidstva

Čtěte také

Lesy, kde roste železné dřevo. Sopky, ze kterých vytéká nikoli láva, ale šedé bahno, národní parky, zátoky Kaspického moře. K tomu spousta míst, kde z nitra země šlehají plameny, kde voda hoří a kde neustává proudit vítr. I to je Ázerbájdžán.

Když k tomu přidám ojedinělou "zemi roklin", území skalního labyrintu Gobustán, kde je unikátní přírodní galerie rytin do kamene (petroglyfů) - uslyšíte podrobnosti o místech, kde se rodila naše civilizace. Jezdil sem studovat památky ze seznamu UNESCO i Thor Heyerdahl, míří sem tisíce turistů. Všechno se vám budu snažit popsat rozhlasovým způsobem v pořadu "Na cestách".

Ropná koupel nebo město na moři

O ropě, která je základem prosperity Ázerbájdžánu, už tu zmínka byla. Podělím se s vámi o zážitek z koupele v ropě, která sice nehoří, ale prý léčí. A z lázní ve městě Naftalan vás pak zavedu na místo, kam není lehké se dostat. "Naftové kameny", to je město naftařů nad ropnými zásobami na pilotech nad hladinou Kaspického moře asi sto kilometrů od Baku.

Ropné vrty ale uvidíte i přímo v hlavním městě mezi obytnými budovami, vedle parkovišť, zkrátka prakticky všude.

Česká stopa u ropných baronů Nobelů

Svého času byla firma Branobel švédských bratří Nobelů (ano, spojitost i se známým Alfredem Nobelem tu je) světovou špičkou nejen v těžbě ropy, ale i v zavádění nových technologií.

Čtěte také

V rozhlasovém putování vás vezmu do Villy Petrolea v Baku za památkami na ropné magnáty, ale i za inženýrem Karlem Roithem z Prahy. Byl totiž v ropném gigantu ředitelem - naše stopa podle mne výrazná, jenomže skoro neznámá.

A je jich v Ázerbájdžánu víc - turistické značky, pozoruhodné lustry, architektonická řešení výškových budov v extrémních povětrnostních podmínkách. A dvě stopy vedou až do regionu východních Čech. Do Police nad Metují a do obce Studnice u Náchoda.

Jaké, to vám už napovídají fotografie a víc prozradím v pořadu "Na cestách" v pondělí 29. května 2023 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice. Jako obvykle po zprávách v 18:00 si nás nalaďte nebo později pusťte z rozhlasového archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související