Na cestách s Petrem Voldánem do přehlíženého, ale pozoruhodného Walesu, kde žije víc ovcí než lidí

Je tu opět poslední pondělí v měsíci a s ním další vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem, které vzniklo jako veřejná nahrávka ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a kavárnou v tomto unikátním prostoru. I turisty zatím neprávem přehlížený kout Británie lákal příznivce cestování i našeho pořadu. 

Wales má určitě co nabídnout a čím zaujmout.

Ovcí víc než lidí

Poměrně dost času budeme při rozhlasovém putování po Walesu věnovat ovcím. Nejen proto, že jich je na území nejchudšího ze čtyř regionů Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nejméně třikrát víc než lidí.

Představím vám třeba výsledek dobrého nápadu mladého podnikatele - arch balicího papíru, který je vyroben z ovčího lejna. Ze suroviny, které se povaluje po loukách a pastvinách celého Walesu a která je zdarma. To ale není jediný příklad nápadité podnikatelské aktivity obyvatel Walesu.

Domy ze slámy a lžíce ze dřeva

Na vlnách Českého rozhlasu se při cestování po Walesu dostaneme i do míst, kde vznikla nová tradice a naopak jedna letitá - naštěstí - stále trvá.

Čtěte také

Tou první je projekt, který umožňuje lidem z celé Evropy naučit se stavět domy ze slámy. Což sice není novinka, první takový dům měli postavit už v roce 1920 ve Francii, ale zájem o neobvyklý stavební materiál roste až v poslední době.

Ale cesty po Walesu mě zavedli i do dílny jedné řezbářské rodiny. Vznikají tam typické, tradiční a velice i turisty oblíbené velšské "lžíce lásky". Dozvíte se, co všechno symbolizují pro Velšany jejich ozdobné prvky, které udivují zahraniční návštěvníky - třeba pohyblivé kličky v držadle lžíce nebo řezbářské ztvárnění lodě.

Nejmenší dům v Británii i nejdelší název vesnice

Na cestách po Walesu vás vezmu i do Conwy na sever země, kde v podhradí stojí červenou fasádou sice nápadný, ale velikostí lidově řečeno "mrňavý" domek.

Čtěte také

Guinnessova kniha rekordů ho označuje za nejmenší na ostrovech. Jeho rozměry mohu asi nejlépe dokumentovat osobní zkušeností - když jsem před ním rozpažil, byl na obou stranách snad jen o deset centimetrů širší.

Je menší než klasický kulečníkový stůl - domek je široký metr osmdesát a vysoký tři metry. Kdo a kdy v něm bydlel naposledy a další zajímavosti si poslechněte v pořadu "Na cestách".

Podobně bych asi teď zbytečně dlouho přepisoval název nejdelšího obydleného sídla prý na světě, ale v Evropě určitě. Potřeboval bych 58 písmen, abych tuto velšskou raritu popsal. Takže tady alespoň prozradím, že nejčastěji fotografovaným místem se sáhodlouhým názvem je tamní nádraží.

Pórek, parní lokomotivy, Lidice ve Walesu

Při cestě po Walesu ale můžete narazit na mnoho dalších zajímavostí, které jinde nenajdete. Povím vám například, proč je národní uctívanou zeleninou zrovna pórek. Zavítáme na historické železniční tratě, kterých pro milovníky vlaků mají ve Walesu spoustu. A uslyšíte také, proč tam mají i tzv. Velšské Lidice, za které může film Tichá ves - The Silent Village - z roku 1943.

Ale ve Walesu narazíte na mnohem více zajímavostí a českých stop.

Kaplického "Oko", potok na nebi i spousta hradů

Nakonec je těch pozoruhodností ve Walesu tolik, že se nám nevešly ani do cestovatelské hodinky. Nicméně přiblížit vám alespoň trochu rozhlasovou formou ojedinělý dům architekta Jana Kaplického na jihovýchodním mořském pobřeží jsem stihl.

Stejně jako pár podrobnosti o technických unikátech, jako je ohromný akvadukt, po kterém plují lodě nebo o významné hradech, včetně toho, kde jsou korunováni "Princové z Walesu".

Všechna tato témata a řadu dalších (včetně hlavního města Cardiffu) vám nabídne v pondělí 24. dubna nejnovější vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem, který si naladíte jako obvykle po 18. hodině na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice nebo si nás najděte v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související