Na jihozápadním okraji Moravské Třebové vzniká nová lokalita pro bydlení. Nabídne 140 bytů

23. květen 2022

Nové kulturní centrum, supermarket, bytová výstavba, cyklostezky i opravy místních komunikací, na tom všem se v Moravské Třebové pracuje. Co všechno se povedlo, nám řekl starosta Miloš Mička.

Na místě bývalé Miltry v Moravské Třebové by mělo stát nové kulturní centrum. Město se dlouhodobě potýká s tím, že nemá odpovídající kulturní sál. „Zastupitelstvo v březnu schválilo vypsání architektonické soutěže. V současné době probíhá hodnocení zájemců. Dostali jsme celkem dvacet nabídek z celé republiky i zahraničí. Komise vybrala tři zájemce, kteří doplní původní tři, takže celkem v září obdržíme šest návrhů,“ říká starosta Miloš Mička.

Čtěte také

Kromě vlastního kulturního centra budou součástí stavby prostory pro novou knihovnu, také depozitář muzea a měly by tam být sdílené prostory pro spolky a setkávání různých skupin obyvatel. „Hlavní požadavek byl, aby se jednotlivé části daly stavět samostatně. V rámci soutěže by měly být definované náklady, dáváme dohromady otázku zdrojů, budovat se bude postupně,“ doplňuje Miloš Mička.

Další supermarket ale i byty

V Moravské Třebové mají v současné době tři supermarkety, čtvrtý by měl stát na jihozápadním okraji města. „Reakce jsou rozdílné, ale myslím si, že v současné době převažuje zájem, aby to už stálo a zvýšila se lidem nabídka služeb,“ říká starosta.

Starosta Moravské Třebové Miloš Mička

„Je to takový uzavřený okruh věcí. Před třemi roky jsme začali připravovat studii pro bydlení v této lokalitě, protože město dlouhodobě postrádá dostatek vhodných parcel pro bydlení. I ve spolupráci s investorem obchodního centra se podařilo vše zrealizovat. Výstavba centra by měla začít v červnu, hotovo by mělo být o prázdninách 2023 a součástí toho bude i výstavba přístupových komunikací na rozvoj bydlení. Dnes bude rada města schvalovat záměr prodeje pozemku pro výstavbu řadových rodinných domů i pro výstavbu bytových domů.“ V lokalitě pak podle Miloše Mičky vznikne kolem 140 bytů.

Radost pro cyklisty

Nový Bike resort Moravská Třebová, který od podzimu roku 2021 nabízí sportovcům i široké veřejnosti nové singletracky a pumptrack se setkal s pozitivními ohlasy a radost cyklistům udělá i budovaná stezka do Útěchova. „Mám radost, že se o letech povedla zahájit stavba cyklostezky do Útěchova. Myslím si, že to významně přispěje ke zvýšení bezpečnosti jak pro chodce, tak pro cyklisty při spojení mezi Moravskou Třebovou a Útěchovem,“ říká Miloš Mička.

To stezka do Starého Města bude muset počkat: „Je potřeba znovu zopakovat, že cyklostezka do Starého Města je vedená v katastru Starého Města a to by mělo být nositelem jak projektové dokumentace, tak vlastní realizace,“ uzavírá starosta.

Spustit audio

Související