Na kole ujeli 960 kilometrů. Cesta z Dolní Dobrouče do italského Marca stála za námahu

17. září 2021

Severoitalské město Marco a Dolní Dobrouč na Orlickoústecku – to jsou partnerská města, jejichž první vazba pochází z doby před první světovou válkou. Tehdy Rakousko-uherská monarchie stěhovala své lidi z plánované fronty do vnitrozemí, aby je uchránila před válečnou vřavou. A tak se ocitlo asi dvacet obyvatel severoitalského města Marco v Dolní Dobrouči.

„Pak uplynulo mnoho let a přišla léta devadesátá. Po historii se začal pídit tehdejší místostarosta Vlastimil Mlynář. Našel v archivu natolik zajímavé informace, že se rozhodl s Italy navázat spolupráci. Ale tehdy nebyl ještě internet, tak napsal do Itálie dopis,“ popisuje vznik vzájemné spolupráce obou obcí David Jakubec z Dolní Dobrouče.

Severoitalské Marco jako druhý domov

Italové si prý dopis z Dolní Dobrouče předávali z ruky do ruky, až se konečně dostal na správné místo. A vznikla spolupráce mezi Dolní Dobroučí a městem Marco. Od té doby se obyvatelé obou měst navštěvují a přátelí.

Cestou z Dolní Dobrouče do italského Marca

Současní obyvatelé Dolní Dobrouče jezdí na sever Itálie velmi rádi a často. „Je to náš druhý domov, máme tam hodně přátel a paní, která tu družbu udržuje, to je naše druhá máma. Je to tam hodně vřelé a přátelské,“ popisuje Jaroslav Maixner z Dolní Dobrouče.  

Cyklistika nebyla jejich silnou stránkou

David Jakubec jezdí do Itálie rád, ale na kole – jak sám říká - zvládl ještě před rokem maximálně patnáct kilometrů. Další Dobroučák Jaroslav Maixner sice sportuje, ale na kole nikdy moc nejezdil. Přesto se zrodil nápad zkusit to a vyrazit do Marca na kole. David kolem sebe soustředil šest podobně naladěných nadšenců, přidali se dva lidé v doprovodném vozidle a prázdninová cesta mohla začít.

„Nejtěžší úsek byl hned na začátku, naše Vysočina nám dala zabrat, nahoru, dolů, prudké sjezdy a stoupání. Pak už jsme za odměnu dojeli k Dunaji, a tam už je krásná cyklostezka téměř po rovině,“ říká Jaroslav Maixner a David Jakubec ho doplňuje:

„Podél Dunaje už jsme se začali dokonce trochu nudit. Ale určitě stojí za to si tyto cyklostezky vyzkoušet. Je to rovina podél řeky. Ale kopce zase přišly. Nikdy se nám ale nestalo, že by někdo chtěl cestu vzdát. Dokonce se nám to zdálo v dalších dnech jednodušší a jednodušší.“

Prázdninová cesta z Dolní Dobrouče do města Marco se vydařila. A David Jakubec už přemýšlí, co naplánovat na příští rok. „Pokud nám zdraví dovolí, chceme pokračovat. Nesmíme ale podcenit přípravu. Klidně do Itálie trochu jinou cestou. Anebo na Ukrajinu nebo do Chorvatska. Uvidíme, co přinese následující rok,“ uzavírá David Jakubec.

Spustit audio

Související