Sluncovka, měsíček, lichořeřišnice. Prozáří zahradu a posílí zdraví

24. únor 2022

Sluncovka kalifornská, měsíček lékařský a lichořeřišnice větší mají mnoho společného. Jsou to jednoletky, které se vysévají každý rok. Vynikají svou krásou a barevností, která evokuje slunce.

Tyto žluté nebo oranžové léčivky si může každý vypěstovat na zahradě. Bylinkářka Radka Svatošová přinesla do Radioporadny pár zajímavých tipů na jejich zpracování.  

Sluncovce se říká kalifornský mák

Sluncovka kalifornská je indiánská léčivka, která je v Kalifornii květinou číslo jedna. Přezdívá se jí kalifornský mák, ale nemá s ním nic společného. Má sytě žluté květy, které připomínají slunce, proto český název sluncovka. Květy se otevírají jen při slunečném počasí.

Sluncovka má sedativní, protikřečové a protibolestivé působení bez vedlejších účinků. Je vhodná i pro děti. Pomůže na zklidnění, působí proti strachu a úzkosti, lépe se po ní spí. Léčebně se používá celá rostlina, buď sušená, nebo ve formě tinktury.

V našich klimatických podmínkách se jedná o jednoletku, která se ale může na svém místě sama vysemeňovat. „Mám zkušenost, že při teplejší zimě dokáže sluncovka i přezimovat. Semínka na jaře vysévejte přímo na záhon. Je nenáročná, roste bez větší péče na slunném místě. Semínka zakoupíte v běžných zahradnictvích,“ říká bylinkářka Svatošová.

Plnokvětý měsíček je nejvíc léčivý

Oranžová a žlutá krása měsíčkových květů zdobí naše zahrádky od května až do listopadu. Nejléčivější jsou květy sytě oranžové barvy a plnokvěté. Patří mezi léčivky se silným protizánětlivým působením.

Měsíček

Měsíček pomáhá při nemocech žlučníku a jater, také při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Patří mezi nejvýznamnější ženské bylinky, umí regulovat krevní tlak a zklidnit bušení srdce.

„Sbíráme celé květy nebo jen okvětní plátky. Zevně se používá i naklepaná nať měsíčku. Ta je nejlepší na křečové žíly. Poslouží jako obklad. Květy sušíme a můžeme z nich vyrobit i tinkturu. Zevně je nesmírně hojivý měsíčkový olej nebo si připravíme měsíčkovou mast,“ radí bylinkářka.

Měsíček se v našich podmínkách také pěstuje jako jednoletka. Je velmi nenáročný. Semínka ze samosběru nebo z obchodu na jaře rozhodíme do záhonu a už se nemusíme o nic starat. Často se v záhonech sám vysemení a zdobí ho svými pestrými květy.

Lichořeřišnice je jedlá celá

Lichořeřišnice pochází z jižní Ameriky, ale u nás zdomácněla a pěstuje se skoro na každé zahradě. Dobře roste i v truhlíku a na balkóně. Je to účinná léčivka, která má nápadné pestré květy ve žlutých a oranžových barvách. Pokud ochutnáte kteroukoliv část rostliny, ucítíte štiplavou chuť trochu podobnou ředkvičkám.

Lichořeřišnice

Hlavní působení je antibiotické. Rostlina pomáhá při nachlazení, chřipce, bolestech v krku a zánětech močových cest. Ničí škodlivé bakterie v zažívacím ústrojí. Zevně pomáhá proti lupům a vypadávání vlasů.

Lichořeřišnice je jedlá celá, vyzkoušejte ji do zeleninové oblohy, do pomazánky, pesta nebo salátu. Sušením ztrácí chuť a kvalitu.

Při zánětech močových cest můžeme připravit sedací koupel z odvaru z lichořeřišnice. Na vlasy se požívá ve formě odvaru nebo lihové tinktury.

Lichořeřišnice má ráda slunce a vlhčí stanoviště. Dokáže se plazit po zemi a zakrýt velké plochy, vyhovuje jí také popínání po opoře. Nejbujněji roste na podzim. Nezapomeňte si včas lichořeřišnici zpracovat a nasbírat dostatek semínek na další sezónu,“ doporučuje Radka Svatošová.

Spustit audio

Související