Na pardubickém zámku pavouky nevyhánějí. Naopak

22. říjen 2017

Východočeské muzeum v Pardubicích má výjimečnou sbírku. Zahrnuje kolekce, které v Česku patří mezi nejcennější. Kromě skla, pohlednic, zbraní nebo mincí jsou to i pavouci.

Východočeské muzeum v Pardubicích eviduje ve 38 podsbírkách na 800 000 předmětů. A toto číslo neustále roste. O rozšiřování sbírky se stará hlavně historické, přírodovědné a archeologické oddělení. Jeden z posledních přírůstků muzea se teď stal českou senzací.

Nejen za Římany

V expozici archeologie v příštím roce určitě najde své místo ojedinělý artefakt, a to bronzové, možná až 3000 let staré vědro s tepanou výzdobou. Archeologové jeho nález ohlásili na začátku října. Nádoba je vysoká 60 centimetrů a zdobí ji motivy slunečních kotoučů tažených labutěmi. V archeologické expozici se samozřejmě dostanete ještě dál proti proudu času. Mamutí kel vás zavede třeba do období paleolitu.

Bronzové vědro s motivy slunečních kotoučů

Mladších období pravěku zastupují výjimečné nálezy z výzkumů v Brčekolech nebo Slepoticích, kde archeologové našli také památky z období markomanských válek, tedy doby, kdy na jižní Moravu vstoupily římské legie. „Jak ale ukazují poslední nálezy ze záchranného výzkumu v Jevíčku, vojáci se při svých taženích dostali ještě dál na sever, soudě podle stop pochodového tábora římských vojáků právě v Jevíčku,“ vysvětluje kurátor archeologické sbírky Jan Jílek.

Nejstarší exponáty

Mezi nejstarší fondy Východočeského muzea patří zoologické sbírky. Muzeum krátce po svém vzniku koupilo v roce 1881 kolekci vycpanin ptáků od významného preparátora a znalce přírody prof. Františka Hromádky. Sbírku, která čítala 1 400 exponátů, potom muzejníci ještě dál rozšiřovali. Kolekce vycpanin je uložena v depozitáři v zámecké věži a veřejnosti není běžně přístupná. Otevírá se jen při zvláštních příležitostech a na vyžádání odborníků.

Vycpaný exemplář vyhynulého holuba stěhovavého

Mezi skutečné rarity zoologické sbírky patří dnes už vyhynulý druh holubů stěhovavých. „V naší kolekci máme dva exempláře. Holubi stěhovaví přitom byli ještě v 19. století nejhojnějším druhem ptáků na světě,“ vysvětluje kurátor zoologické sbírky Vladimír Lemberk. „Tito holubi žili hlavně ve východní části severní Ameriky a do Pardubic se dva ptáci dostali díky synovi doktora Hromádky, který v Americe pobýval a domů posílal kožky zvířat k preparaci. Takže v našem muzeu máme dalších asi 350 severoamerických ptáků,“ dodává zoolog.

Objevy v pavoučí říši

Východočeské muzeum vlastní hodnotné kolekce bezobratlých. V posledních letech se hodně rozšiřuje díky péči kurátora Jana Dolanského dokladová sbírka pavouků. „V území Česka evidujeme 874 druhů pavouků. A přes 600 z nich máme v našem muzeu,“ uvádí arachnolog. „Mezi unikátní nálezy určitě patří pavouk, kterého jsme odchytili díky speciální podzemní pasti v Mravíně na Chrudimsku. Jedná se o příčnatku malookou. Je to velmi vzácný druh pavouka, v Evropě odborníci zpozorovali jen několik exemplářů. A v Česku nebyl výskyt tohoto pavouka v poslední době vůbec zaznamenán, takže jsme z nálezu měli skutečně velkou radost,“ dodává Jan Dolanský.

Zbroj čerkeských bojovníků

Kolekce zbraní a militárií Východočeského muzea patří svým rozsahem k nejvýznamnějším v Česku. Její nejcennější součástí je soubor civilních loveckých i sportovních zbraní, převážně evropského původu. Ve sbírce najdete zbraně českých a moravských puškařů, palné i chladné vojenské zbraně, ale třeba také popravčí meč. A k unikátům ve sbírce rozhodně patří i čerkeská zbroj z Kavkazu.

Přilba čerkeského bojovníka

K souboru čerkeské zbroje patří velmi zdobná přilba, puška, štít, kinžál, ale také vykládané sedlo nebo kroužková košile. „Čerkeská zbroj se k nám do muzea dostala díky úspěšnému podnikateli Josefu Boháčovi,“ vysvětluje kurátor sbírky zbraní Jan Tetřev. „Tento mladý inženýr se v roce 1876 vydal do Ruska za podnikáním, zamířil na území dnešní Gruzie. Stavěl tam železnice a hodně zbohatl. Po té, co ovdověl, místní lidé mu našli novou ženu. Byla to čerkeská kněžna a svatba se konala přímo v Tbilisi.

Jako svatební dar dostal Josef Boháč zbroj čerkeských bojovníků. Když v roce 1886 přijel do Pardubic, zbroj věnoval muzeu,“ uzavírá Jan Tetřev. Čerkeská zbroj bude muzeum po devatenácti letech opět vystavovat, a to při příležitosti akce Zámek plný knih, která se koná 10. listopadu 2017.

Víc než čtvrt milionu pohlednic

Sbírka pohlednic Východočeského muzea v Pardubicích je největší v České republice. „Zatím ještě není úplně zpracovaná, je to skutečně obrovské množství pohlednic,“ vysvětluje historička muzea Renata Tetřevová. „Sbírku pohlednic jsme v muzeu měli, ale tu podstatnou část jsme koupili na přelomu století od soukromé sběratelky Květuše Veselé ze Svitav. Kolekce obsahuje pohlednice od první emise korespondenčních lístků v roce 1869 až po současnost.“

autor: BRA
Spustit audio