Na rovnátka není nikdy pozdě. Dentální hygiena zubů v železech je klíčová!

11. září 2019

Vady chrupu se už mnoho let řeší nasazením fixních rovnátek. Celá léčba je běh na dlouho trať a také velký zásah do peněženky. Když ale dáte na rady ortodontisty a zubního hygienika, zjistíte, že investice nebyla zbytečná.

Ke zdárnému výsledku léčby rovnátky přispějete dodržováním správné a pravidelné hygieny zubů. Naopak dlouhodobě špatná péče může vést i k nevratným změnám na dásních a defektům skloviny. Lidé s fixními rovnátky by si měli zuby čistit po každém jídle, protože se na aparátu zachytávají zbytky potravy. Délka čištění je závislá na zručnosti každého pacienta, po vyčištění zubů by neměl zůstávat na povrchu zubu zubní plak.

„Je to prevence, jak zabránit infekci. V plaku se totiž nacházejí bakterie, které můžou způsobit zubní kaz nebo zánět dásní. Dětem, které nosí rovnátka, doporučuji zuby čistit i po svačině nebo obědě přímo ve škole,“ vysvětluje hygienistka Iva Seinerová.

Správná a častá zubní hygiena je při používání rovnátek klíčová

Rovnátka, která méně bolí

Drátky na zubech pro nikoho nejsou příjemné, ale dá se na ně zvyknout. Nejvíce bolí při pravidelném dotahování zámečků.

Celosvětově často používané a podle ortodontistů jednoznačně nejlepší jsou samoligovací zámečky. U nich dochází k nižšímu tření mezi zámkem a drátem než u zámků s gumičkami, což zjednodušuje léčbu a může ji zrychlit až o třetinu.

„U samoligovacích rovnátek zámeček jezdí v drátku sám, není zachycen gumičkou, a proto by to děti mělo méně bolet,“ vysvětluje dentální hygienistka. Navíc, tento typ rovnátek je zaoblený a tím pádem pohodlnější, než ty klasické.

Neviditelná rovnátka

V poslední době se v Česku rozšířila obliba neviditelných rovnátek, která jsou nalepená na vnitřní straně zubů. Jde o nejluxusnější variantu ortodontické léčby a jejich cena přesahuje 100 000 korun.

Jsou ideálním řešením pro ty, kteří chtějí, korekci zubů utajit. Při jejich výrobě se ve slitině používá zlato, které se nejlépe a nejpřesněji odlévá. To má zásadní vliv na přesnost a výsledek léčby. Zároveň je zlato velmi dobře snášeno organismem a minimalizuje riziko alergických reakcí. Zámky jsou po umístění na zadní strany zubů spojeny drátkem s tvarovou pamětí, který postupně zuby rovná do požadované pozice.

Co zafixovaným zubům škodí:

Potraviny

  • křupavé arašídové máslo, oříšky
  • žvýkačky
  • křupavé části pizzy, chipsy, rohlíky
  • žebra a kuře s kostmi
  • měkké a tvrdé preclíky
  • kukuřice, popcorn
  • lepivé cukroví, karamel

Nápoje

  • limonády, které obsahují cukry a kyseliny
    dietní nápoje, které obsahují kyselinu
  • slazené nápoje, citrusové nápoje, jako jsou pomerančové a jablečné šťávy (kyseliny)
    fitness vody

„Na závěr bych chtěla říct, nebojte se zuby srovnat pěkně do řady i v dospělosti.  Rovný chrup se lépe čistí a nepotřebujete na něj speciální sadu kartáčků a nití. Je tu tedy velká pravděpodobnost, že zuby budete mít nakonec bez kazů a zubního kamene,“ vyzývá Iva Seinerová.

Proč není dobré, si zuby čistit hned po jídle a jaký kartáček je pro nás nejvhodnější, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související