Chalupářský koláč, květáková polévka nebo dezert z datlí. Uvařte si menu po anglicku
Karel Kopecký z Předhradí je vyučený kuchař, který se podle svých slov „rozvařil“ teprve v Anglii. Mluvit cizí řečí mu totiž nejdřív moc nešlo, a tak se raději zavřel v kuchyni. Na tu anglickou nezapomněl ani po návratu domů.
Na hradě Rychmburk připravuje speciality inspirované právě Anglií. Pro posluchače Českého rozhlasu Pardubice připravil menu pro dva, které je vhodné pro sváteční příležitost, třeba jako je svatý Valentýn.
Květáková polévka s lískovými ořechy
- půl květáku
- 50 g másla
- 15 ml olivového oleje
- 140 g cibule
- 200 ml bílého vína
- 500 ml mléka
- 20 g lískových ořechů,
- lanýžový olej (olivový olej s kouskem lanýže)
- sůl
- pepř
- chilli
Nadrobno si nasekáme cibuli, na másle a olivovém oleji zarestujeme. Květák obereme na drobnější růžičky a přidáme k cibuli. Po krátké chvíli přidáme bílé víno a necháme chvíli vyvařit. Jakmile máme víno zredukované, přidáme mléko, tak abychom měli květák celý ponořený. Vaříme na mírném ohni, dokud nám květák nezměkne – často mícháme, rádo se to připálí.
V mezičase si připravíme lískové ořechy, nasekáme nahrubo a na suché pánvi, opražíme. Po změknutí květáku polévku nejlépe ponorným tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Dochutíme jen solí a pepřem, podle chuti můžeme přidat ještě kousek másla na zjemnění.
Při servírování dáváme na vrch polévky ořechy, a zakápneme ji lehce lanýžovým olejem. A jak se říká, něco zeleného nikdy neuškodí, chce to vůni čerstvých bylinek, například rozmarýnu nebo tymiánu, ale stačí opravdu jen špetka.
Cottage Pie s pivem Guiness
Tento pokrm je něco podobného jako je pro Čechy chalupářský guláš, velmi jednoduchý a sezónní pokrm z anglického venkova, který podáváme s pečenou kořenovou zeleninou.
- 200 g mletého hovězího masa
- 20 g cibule
- 20 g mrkve do směsi
- 40 g hrášku
- dvě střední rajčata
- 4 lžíce worcesterové omáčky
- 100 ml piva Guiness nebo jiného černého piva
- 300 g brambor
- dva žloutky
- 50 ml smetany
- 25 g sýru Cheddar
- 20 g másla do kaše
- petržel jako příloha
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 15 ml javorového sirupu
- sůl
- pepř
- petržel na zdobení
Ve větší pánvi či hrnci si restujeme cibuli, k ní po chvilce přidáme nasekaný česnek, zarestujeme i ten, a poté přidáme mleté hovězí maso, k němu si budeme postupně přidávat nakrájená rajčata, rajčatový protlak, omáčku worcester a pivo Guiness, lehce osolíme a opepříme, pokud máme po ruce pár snítek čerstvé bylinky, je skvělé přidat.
Dusíme vše dohromady, pokud bychom potřebovali směs podlít, můžeme použít hovězí nebo kuřecí vývar.
V mezičase si připravíme bramborovou kaši (klasickým způsobem) – jelikož kaši budeme zapékat a chceme, aby nám udělala krásnou kůrčičku na povrchu našeho „koláče“, vmícháme do kaše ještě nastrouhaný sýr Cheddar a syrový vaječný žloutek. Takto připravenou kaši si necháme v teple.
Jako přílohu si ještě připravíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme podélně na hranolky.
Předehřejeme si troubu na 200 °C.
Na nakrájenou zeleninu dáme javorový sirup a olivový olej a řádně promícháme, poté už jen osolíme a dáme péct.
V mezičase si vezmeme zapékací misky, naplníme si je masovou směsí a navrch dáme bramborovou kaši, lehce zahladíme a dáme také péci. Pečeme dozlatova a servírujeme společně s pečenou kořenovou zeleninou.
Sticky toffee pudding
Pod tímto složitým názvem se skrývá datlový muffin s karamelovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou.
- 100 g sušených datlí
- vanilkový extrakt
- 100 g hladké mouky
- 4 g kypřicího prášku
- 2 vejce
- 20 g másla
- 20 g krystalového cukru
- 2 lžíce medu
- 50 ml mléka
- 20 g třtinového cukru
- 10 g másla
- 15 ml smetany
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
Nejdříve si vezmeme sušené datle, dáme je do vody, přidáme k nim dva sáčky černého čaje, trochu cukru a dáme vařit, vaříme do změknutí datlí, poté vyndáme sáčky s čajem a datle ponorným mixérem rozmixujeme.
Dále si připravíme dvě mísy, do jedné si připravíme všechny suché složky těsta – mouku, kypřicí prášek, cukr a smícháme.
V malém hrnci si rozpustíme máslo a med, dáme do mísy a přidáme vanilkový extrakt, dále rozšlehané vejce s mlékem, do této směsi přidáme rozmixované datle a vše řádně spojíme a promícháme – do této směsi si poté přidáme všechny sypké složky z první mísy a uděláme hladké těsto.
Hotové těsto dáme do forem na muffiny (nejlépe silikonových) a dáme péct na 20-25 minut na 170 °C.
Když se nám muffiny pečou, připravíme si karamelovou omáčku, na suchou pánev si dáme tmavý cukr a rozpustíme, poté přidáme máslo a zapracujeme do rozpuštěného cukru – jakmile se cukr a máslo spojí, přidáváme postupně smetanu na šlehání, dokud nebudeme mít omáčku, která nebude moc hustá a půjde nalít na hotové muffiny.
Upečené muffiny vyndáme z formy a necháme minutku odpočnout.
Servírování probíhá tak, že teplý muffin dáme vzhůru nohama na talíř, na vrch muffinu dáme vanilkovou zmrzlinu a celé přelijeme karamelovou omáčkou.
Související
-
Krémová květáková polévka
Krémová květáková polévka je snadná na přípravu, ochucená muškátovým oříškem chutná skvěle a poslouží i jako lehké hlavní jídlo. Nalákali jsme vás? Vyzkoušejte ji!
-
Zimní fermentovaná limonáda z jehličí
Borovicové jehličí je vynikající antivirotikum s vysokým obsahem vitaminu C. Je navíc snadno dostupné, v zimě stačí setřást sníh z větví a natrhat si.
-
Svěží zeleninové saláty podle pardubických rozhlasáků
Připravili jsme pro vás několik receptů, které v létě bodují u našich rozhlasových kolegů. Vyzkoušejte salát s mangem, bulharský tarator nebo salát ke grilovanému masu!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.