Na skok do Čech. Studenti sehráli Australanům divadlo o nás

25. únor 2020

I když se svět zmenšuje, Austrálie zůstává na jeho druhém konci. Zvýšit povědomí protinožců o Česku vyrazili studenti Gymnázia Ústí nad Orlicí. Na výměnném pobytu strávili 16 dní.

„Kdysi dávno jsme navázali družbu se školou v Ringwoodu. Ta dělá celosvětové turné po několika státech. Měli velký zájem, aby naši studenti taky vyjeli do Austrálie. Poprvé v rodinách australských přátel pobývali před 12 lety. Letos jeli už potřetí,“ říká pedagožka Lenka Janyšová.

Dvojjazyčná hra

Partnerská australská škola je dost zaměřená na umění. „Pravidelně k nám přivážejí nějaké představení. Na oplátku jsme chtěli vytvořit něco o nás. Sehráli jsme divadlo. Vzali jsme si mapu Čech a pokusili jsme se zpracovat některé události z různých krajů. Na toto základní schéma jsme pak nabalili zajímavý příběh. Představení jsme nazvali Na skok do Čech.“

Scénář museli studenti znát česky i anglicky. „Než jsme odjeli, odehráli jsme představení česky v domovském Roškotově divadle. Pro hraní v Austrálii jsme ho ale museli mít kompletně převedené do angličtiny. Nejlíp reagovali diváci našeho věku, kteří tak nějak celkově chápali děj a to, o čem jsme mluvili,“ myslí si studentka Natálie Červená.

Cesty do Austrálie si ona sama velmi váží. „Pro mě osobně znamenala velkou příležitost. Mohli jsme poznat tamní život. Měli jsme taky možnost navštívit některé hodiny v australské škole. Víc se tam zaměřují na studenty než na učivo. Ale zase děti dostávají spoustu domácích úkolů.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související