Na Sněžku se turisté dostanou jen po svých. Lanovka ve všední dny stojí

3. listopad 2022 06:10

Lanovka na Sněžku stojí. Cestující vystřídali mechanici a strojníci. Jejich úkolem je celou dráhu zkontrolovat a opravit případné nedostatky. V provozu bude lanová dráha na Sněžku po celý listopad pouze o víkendech a také 17. a 18. listopadu. 

Se strojníkem Romanem Střelcem jsme vyšplhali na ochoz technologie spodní stanice, kde je bantamový dopravník posouvající kabinky lanové dráhy po stanici. Lanovka stojí a Roman Střelec drží v rukou potřebné nářadí. „Budeme kontrolovat tlak v pneumatikách bantamového dopravníku.

Přicházíme ke zmíněným pneumatikám po železném roštu a zvedáme víko. „Musí se zkontrolovat tlak, případně dofouknout. Ale tady to vypadá v pořádku, takže můžeme jít dál a zkontrolovat další. Potom budeme promazávat rolny, které jsou ve stanici.

Musí se také samozřejmě zkontrolovat veškerá lana po celé lanové dráze. „To se provádí vizuální kontrolou, která se dělá i před samotným provozem každý den. A potom se dělá také rentgenová defektoskopická kontrola lana. Na to ale přijede specializovaná firma.

Pracovníky lanové dráhy kromě klasické údržby a kontroly čeká také speciální kontrola čepů. „Budeme kontrolovat čepy baterií na prvním úseku u prvních dvou podpěr. Externí firma snese baterie dolů na zem, a další externí firma prověří kvalitu čepů. To znamená, že je prosvítí a zjistí případné trhliny, vysvětluje náčelník lanové dráhy na Sněžku Jiří Špetla.

Jak bude kontrola a údržba probíhat, to závisí na počasí. „Snažíme se kvůli počasí nejdříve prověřovat druhý úsek na Sněžku. Kvůli tomu, že potom většinou přijde vítr a někdy už i sníh, takže prioritně budeme nyní pracovat na druhém úseku, dodává Jiří Špetla.

Lanovka na Sněžku se do plného provozu vrátí opět 10. prosince.

Spustit audio

Související