Tmavomodré hořce a nové naučné stezky pro děti. Krkonoše lákají k zářijovým výletům

31. srpen 2020

Měsíc září je v Krkonoších druhou špičkou sezóny. Krkonoše lákají nejen na babí léto s barevnými stromy, ale také na tmavě modré květy hořců. Od poloviny srpna do poloviny září zbarvují stovky těchto zvonkovitých květů louky nad Harrachovem, v Obřím dole, na Rýchorách i dalších místech Krkonoš. Dalším lákadlem jsou zbrusu nové naučné stezky pro děti a jejich rodiče.

Hravé stezky v Krkonoších přibývají

Díky pracovníkům Správy Krkonošského národního parku vyrostly v Krkonoších letos čtyři hravé naučné stezky určené pro děti a jejich rodiče. Poslouží jako dobrý tip na krátký výlet pro rodiny včetně dětí v kočárcích.  

„Lidé teď moc nestojí o složité informace. Proto jsme vytvořili jednoduché a názorné naučné stezky zaměřené na šneka vřetenovku, tetřívka, jelena a kosa horského. Na sedmi zastaveních plní děti se svými rodiči sedm úkolů. Zároveň chceme, aby to bylo zábavné pro celou rodinu,“ vysvětluje záměr Michal Skalka. Naučné trasy jsou krátké a bezbariérové.

Tetřívková stezka

Velmi zajímavou naučnou stezku najdete na Hnědém vrchu nad Pecí pod Sněžkou. Podle Michala Skalky jde tetřívkovi doslova o život.

Čtěte také

„Tetřívek to má v České republice na hraně. Dá se objevit na Šumavě, v Krušných horách a v Krkonoších. Letos jsme napočítali jen pouhých 64 kohoutků. Jeho počty velmi klesají. A je to proto, že roste počet nezodpovědných návštěvníků, kteří chodí mimo cesty.

Když každý desátý z třinácti milionů návštěvníků Krkonoš chodí v klidových územích mimo stezky, tak je z toho jeden a půl milionu lidí, kteří tetřívka neustále ruší. To je jako když vám doma v ložnici každou hodinu někdo projde. Ještě se divíte, že tetřívek mizí z české přírody?“ Uzavírá Michal Skalka ze Správy Krkonošského národního parku.

Kosí stezka

Tato hravá stezka je na vrchu Černé hory. Stačí  dojet do Janských Lázní, lanovkou vyjet na Černou horu a přes vršek dojít k Černé boudě. Tam je Kosí naučná stezka. Dozvíte se třeba to, proč se říkalo kosu horskému turecký.

Stezka s vřetenovkou

Mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou najdete hravou stezku, která je zaměřená na vřetenovku. Je to malý šnek, který žije jen a pouze v Krkonoších. Na stezce se dozvíte, proč vřetenovku nikdy neuvidíte lézt ze stromu dolů.

Nad Špindlerovým mlýnem vzniká Jelení hravá naučná stezka

Jelení stezka

Jelení stezku najdete nad Špindlerovým Mlýnem Na Pláních. Tam se dá také vyjet lanovkou a dojít k boudě Na Pláni. Tam je asi kilometr dlouhá stezka zaměřená na jelena. Dozvíte se třeba to, proč se má jelen v Krkonoších jako prase v žitě.

Vycházka za hořkým hořcem

Vycházku za hořci pořádá vedoucí ekologické výchovy Správy Krkonošského národního parku Michal Skalka, který slibuje, že návštěvníkům názorně dokáže, jak je hořec hořký a k čemu je dobrý. Vycházka bude dlouhá maximálně deset kilometrů a zvládnou ji děti od šesti let.

„Sraz je tuto neděli v devět hodin ve Špindlerově Mlýně, ale je potřeba se předem domluvit. Stačí, když mi napíšete na email mskalka@krnap.cz,“ zve na akci Michal Skalka.

Spustit audio

Související