Na svahu má přednost lyžař, kterého vidíte před sebou

10. prosinec 2015

Zima je nejkrásnější na horách. Abyste si ale pobyt v zasněžené krajině užili, je potřeba se v nížině dobře vybavit. A na svahu dodržovat několik pravidel. V rozhlasové Radioporadně nás s nimi seznámil náčelník horské služby pro Orlické hory Josef Hepnar.

Než vyrazíte na hory, dejte si odborně seřídit své lyže.

Pokud pojedete autem, určitě potřebujete celoobvodové řetězy padnoucí právě vašim pneumatikám. Ujistěte se, že máte chladicí kapalinu nemrznoucí alespoň do -25 °C, že akumulátor je dobitý a s čistými kontakty, dobré jsou i startovací kabely. Hodí se i lopatka na sníh a rozmrazovač zámku. Co se týká oblečení, ideální je funkční prádlo.

Na sjezdovce se nepřeceňujte

Na sjezdovce buďte ohleduplní. To je základní předpoklad k tomu, aby se nic nestalo. Nepřeceňujte své síly. Vždy zvažujte své fyzické možnosti a lyžařské schopnosti. „Obecně platí, že ten, koho vidím na svahu před sebou, má přednost. Kdo je za mnou, dává přednost mně," uvádí Josef Hepnar s tím, že to neplatí, když někde stojíme. Než se odpíchnete a dáte do pohybu, rozhlédněte se, abyste někomu nevjeli do cesty.

Alkohol na sjezdovku nepatří. Opilý lyžař je nebezpečný sobě i svému okolí. Navíc v případě srážky hrozí sportovci pod vlivem alkoholu i trestní stíhání za ublížení z nedbalosti.

„V loňském roce jsme zaznamenali rekordní počet úrazů. Důvodů je několik. Například rychlejší technický sníh," vysvětluje Josef Hepnar. V dnešní době se navíc na sjezdovku dostane každý. Nezkušení lyžaři často přeceňují své síly.

Čtěte také

„V době sedačkových lanovek není problém se dostat na kopec. Dřív museli mít lidé alespoň nějaké technické dovednosti, aby vůbec zvládli vyjet vlekem nahoru," uvádí Josef Hepnar a doporučuje nejdřív využít služeb lyžařské školy, než se vydáte na svah. U lyžařů nejčastěji horská služba řeší zranění kolene a u snowboardistů hlavně poranění zápěstí. „Důležité je jezdit v přilbě. Chrání vaši hlavu před vážnými úrazy," apeluje Josef Hepnar.

Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty
  1. berte ohled na ostatní lyžaře

  2. jezděte s přiměřeným odstupem a svou rychlost jízdy přizpůsobte situaci kolem vás

  3. při předjíždění zvolte svou jízdní stopu tak, abyste lyžaře před vámi neohrozili

  4. předjíždět se může seshora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem

  5. pokud se rozjíždíte, přesvědčte se, že je to bezpečné

  6. pokud zastavujete, udělejte to na přehledném místě

  7. ten, kdo stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě

  8. respektujte značení a signalizaci

  9. při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc

  10. každý, ať svědek, nebo účastník, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje

Vidíte úraz? Volejte 1210

Když dojde k úrazu na sjezdovce, upozorní záchranáře na problém buď vlekař anebo další lyžař. Během několika minut je pomoc na místě. Náročnější je, když se zraní běžkař. „Musíme ho najít, ošetřit a transportovat na místo, kde ho může nabrat sanitka. A to trvá docela dost dlouho," říká Josef Hepnar.

Než se vydáte do terénu, pečlivě naplánujte svoji cestu. Vždy byste měli vědět, kde se přibližně nacházíte. „Pamatujte si poslední rozcestník nebo jiný záchranný bod, který jste minuli. Podle toho vás dokážeme najít," doporučuje Josef Hepnar. Sledujte také předpověď počasí. Pokud je špatná, výlet na běžkách raději odložte. S náhlými změnami ale počítejte i v případě dobrého počasí.

„Najednou se za horou objeví nějaký mrak, prudce se ochladí a začne sněžit. Musíte na to být připravení. Psychicky i mít vhodné oblečení," radí Josef Hepnar. A vezměte si také jídlo. Na hřebenu žádné kiosky s občerstvením nenajdete.

„Naplánujte si výlet tak, abyste se nevraceli za tmy. Nechte si časovou rezervu. Raději vyjíždějte dříve." uvádí Josef Hepnar.

autor: PRO
Spustit audio