Na vodu nejezděte nikdy sami. Vesta je samozřejmostí i pro zkušené

15. červen 2023

Jedete poprvé na vodu? Vodní skautka Tereza Dvořáčková doporučuje každému, kdo se chystá na vodu, aby si důkladně promyslel, kam přesně pojede a s kým. „Určitě nejezděte na vodu jen ve dvou. Pokud se něco stane posádce na jedné lodi, není pak nikdo, kdo by vám pomohl.

Co se týká záchranných vest, je to stále dokola. Dospělí je nechtějí, že přece umí plavat. Ale jde o to, že vestu si oblékáme pro případ, že bude potřeba někoho zachránit. A když nebudu zabezpečený sám, nemůžu pomoct nikomu dalšímu. Vesta navíc chrání před odřeninami a drží tepelný komfort,“ říká vodní skautka a upozorňuje na alkohol na lodi.

„Když si dáváte na lodi drinky, úsudek je pak zakalený a není daleko k tragédii. I na zdánlivě suchém jezu může číhat velké nebezpečí. Každý rok se kvůli takové nezodpovědnosti lidí stane třeba na Vltavě několik tragických případů.“

Lodě z laminátu, nebo nafukovací

Nafukovací čluny jsou lehké a začátečníkům se s nimi dobře manipuluje. Může se to jevit jako větší jistota. „My ale děti učíme pádlovat na laminátových kanoích, a to jak kormidlovat, tak i háčkovat. Loď z laminátu je celkem lehká a rychlá, i když ji musíme také každý rok opravovat. Nafukovací loď je podle mě skvělá na trénink na divokém kanále,“ říká Tereza Všetečková.

Vodní skautka Tereza Dvořáčková zvaná Štika

Uniknout pozornosti vodáků by neměly vodní stavby na řekách, jako jsou například jezy. A v meandrech pak pozor na spadlé stromy. To jsou podle Terezy Dvořáčkové dvě největší nebezpečí na vodě. Sledujte řeku před sebou a jakmile uvidíte překážku, zastavte proti proudu před překážkou, jděte se podívat, jak to vypadá, popřípadě loď přetáhněte po břehu.

Jak fungují vodní skauti v Pardubicích? A kam jedou na letní tábor? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související