Vrací se ZUŠ Open. Kulturní megaakce pro tisíce nadějných umělců

23. květen 2018

Možná jste kdysi taky chodili do lidušky, neboli do základní umělecké školy. Právě ty se ve čtvrtek 24. května zapojí do druhého ročníku celostátního happeningu ve veřejném prostoru.

„Většinou se prezentuje maximum ze základních uměleckých škol. Některé chystají slavnostní koncert v prostorách koncertní síně, divadla a podobně, další školy jdou do terénu anebo před školu,“ říká vedoucí Asociace základních uměleckých škol pro Pardubický kraj Jiří Tomášek.

Podle něj jsou základní umělecké školy stabilní součástí vzdělávacího systému v naší republice. „Působí nejenom jako vzdělávací centra v oboru umění, ale i jako takové malé kulturní agentury. Spolupracují taky s jinými soubory, orchestry, rodiči a podobně. 24. květen se stává kulturní událostí roku s největším počtem zapojených účinkujících.“

Kam zajít?

Celodenní program hned na několika místech nabídne třeba Ústí nad Orlicí. Tam se lidé můžou těšit na Putování městem. „Připravili jsme hned několik zastavení. Zveme na Hudbu ke kávě, Pasážovou mozaiku, Slavnost mezi sloupy, na které se představí ústřední orchestry a soubory anebo od 21 hodin Jam session s jazzovým kontrabasistou Františkem Uhlířem,“ doplňuje Jiří Tomášek za ZUŠ Jaroslava Kociana.

Jiří Tomášek a Martin Beran

Koncert pod otevřeným nebem pro změnu pořádá ZUŠ Karla Malicha v Holicích. Potrvá od 16 do 20 hodin. „Během celého odpoledne se na venkovním pódiu budou prezentovat všechny soubory, orchestry a sbory včetně tanečního a literárně-dramatického oboru. Jeho zástupci program odmoderují. Návštěvníci uvidí i baletní představení Labutí jezero. Chystá se taky výstava výtvarného oboru,“ zve Martin Beran z této školy.

Čtěte takéZUŠ Open ukáže skrytou sílu uměleckých škol

Program ZUŠ Open by měl být i na dalších místech Pardubického kraje - Bystré, Česká Třebová, Dolní Újezd, Heřmanův Městec, Hlinsko, Choceň, Chrast, Chrudim, Jablonné nad Orlicí, Králíky, Lanškroun, Letohrad, Litomyšl, Luže, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Skuteč, Vysoké Mýto a Žamberk. Za projektem druhým rokem stojí jeho zakladatelka mezzosopranistka Magdalena Kožená.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.