Nájezdoví kominíci se nemusí vyplatit. Prověřte si je, než je pustíte na komín

9. říjen 2023

Kominíci se činí. Mnoho lidí totiž přešlo v minulém roce z vytápění elektřinou nebo plynem na tuhá paliva. A po roce je kontrola spalinové cesty nezbytná.

Doklad o revizi komínu by měl být samozřejmostí, ale nejen jako nutný papír pro pojišťovnu. Jde především o to, aby se na stav spalinové cesty podíval odborník a skutečně potvrdil, že kamna nebo krb jsou v pořádku a bezpečné. Tohle ale podle kominíka Luboše Petříčka někteří lidé nechtějí slyšet a oponují tím, že když shoří dům, shoří i veškeré doklady.

Kominík schovává kopii o revizi 10 let

„Je pravda, že když shoří dům, tak shoří i doklad o revizi. Proto je povinností nás - kominíků mít kopii tohoto dokladu, a to po dobu deseti let. I tady ale může nastat problém. Byl jsem u případu, kdy pánovi shořel dům. Nebyl to můj klient, ale s hasiči jsme na to šli psát posudek. Řekli jsme pánovi, aby zavolal kominíkovi, který má kopii dokladu o revizi komína. Ale bohužel se jednalo o tzv. nájezdové kominíky. A ti nechtěli mít žádný důkaz o tom, co by je spojovalo s hořícím domem.“

Kominík, ilustrační foto

Takže kominík kontrolu zapřel. „Proto doporučuju zprávu od kominíka oskenovat a vložit si ji na email nebo jiné virtuální úložiště. Tam to bude bezpečné a pojišťovna vám škodu uhradí,“ vysvětluje kominík Petříček.

Nájezdoví kominíci jsou podle něj novým fenoménem. Jedná se o kominíky z jiné oblasti, například na Pardubicku „operují“ kominíci z Moravy. Někteří z nich jsou údajně ochotni podepsat doklad o revizi komína bez důkladné prohlídky.

Pokud se vám nabídne neznámý kominík, raději si jeho živnost prověřte, chtějte vidět průkaz. Mezi běžným kominíkem a kominíkem - revizním technikem -  je totiž zásadní rozdíl. Pro kontrolu a čištění komínů stačí kominíkům živnost, ale revizi komínů mohou provádět jen po složení zkoušky, kdy dostanou průkaz.

Jaké dřevo je na topení nejlepší? A doporučuje kominík pelety? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související