Náměstí v Heřmanově Městci přijde o autobusy i o celodenní parking. Co s ním bude?

22. říjen 2019

Centrum pětitisícového města čeká výrazná proměna. Dálkové spoje by časem měly zajíždět do plánovaného přestupního terminálu. Zároveň asi skončí možnost celodenního parkování na náměstí.

Právě přestupní terminál zůstává velkým tématem. „Už máme přiklepnutou dotaci ve výši 53 milionů korun. Máme i kompletně zpracovanou projektovou dokumentaci. Přes zimu bychom měli soutěžit stavebníka. V roce 2020 by mohly začít bourací práce a příprava území pro vlastní výstavbu. Samotnou výstavbu autobusového terminálu včetně nástupní hrany pro spojení s vlakem plánujeme na rok 2021,“ říká starosta Heřmanova Městce Josef Kozel.

Parkovací hodiny jenom na dvě hodiny

Radnice v centru plánuje i další dopravní úpravy. „Chystáme regulaci parkování na náměstí. Nechceme nechávat celý den stát auta, která přijedou brzy ráno za účelem přestupu na autobus. Půjde o klasický systém s terčíkem za oknem, kde řidič označí čas parkování a bude tam moci stát maximálně dvě hodiny.“

Starosta Heřmanova Městce Josef Kozel

Budoucí podoba náměstí otevírá možnosti k úvahám. „Rada města schválila vyhlášení architektonické soutěže. Už dlouho spolupracujeme s městským architektem Ondřejem Teplým. Není to žádný člověk s představami megalomanských staveb. Naopak vnímá ráz městečka a jeho velikost,“ oceňuje starosta.

Město taky sleduje chystanou přestavbu křižovatky v Novém Dvoře. Na vytíženém místě má být křižovatka kruhová. „V dubnu získala stavební povolení a letos se měla realizovat. Jde o investici Ředitelství silnic a dálnic. Jedná se o křížení silnice první třídy a krajské komunikace mimo území města. ŘSD se neúspěšně pokusilo vysoutěžit stavebníka. Doufám, že na jaře příštího roku už křižovatka bude stát.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související