Nebaví vás stále odstraňovat klíšťata vašemu psovi? Zkuste speciální tabletu

7. duben 2016

Klíšťat po zimě neubylo. Zima byla totiž velmi mírná a možná jste i vy našli klíště zakousnuté do kůže vašeho zvířecího mazlíka i v tomto období. Teď na jaře se klíšťata doslova vyrojila.

Řekla nám v Radioporadně pardubická veterinární lékařka Ludmila Svobodová-Růžková. A ve veterinárních ordinacích je to znát. Většina z nás umí klíště odstranit bez problémů. Veterináři řeší spíše odejmutí klíšťat na víčkách zvířete nebo v meziprstí a na dalších místech, kde je zapotřebí zkušeného přístupu.

Nejjednodušší je použít speciální plastový háček na klíšťata. Stačí klíště podebrat, otočit ve směru hodinových ručiček a ono se pustí bez toho, abyste se ho museli dotknout. Nedojde ani k jeho přetrhnutí a dalším komplikacím. Tyto háčky, které připomínají miniaturní motyčku, jsou k dostání ve specializovaných obchodech pro zvířata.

Ale mnohem jednodušší, a pro zvířata šetrnější, je použití přípravků, které zamezí přisátí klíštěte na kůži kočky nebo psa. Na trhu jsou už delší dobu nejrůznější spreje a obojky, které klíšťata odpuzují. Ale v posledních letech využívají chovatelé novinku, kterou jsou speciální tablety proti klíšťatům.

Přípravky proti klíšťatům:

Obojky – jsou účinné, podle typu se liší délka účinnosti. Zhruba za 500 Kč koupíte obojek, který by měl působit proti klíšťatům asi půl roku. Někdy se může stát u citlivých jedinců, že dojde k podráždění kůže zvířete v místě obojku. Ale většina zvířat to snáší velmi dobře. Obojky mohou mít specifický pach, který ne každému vyhovuje, zvláště pokud žijeme se zvířetem ve společné domácnosti. Pokud se obojek hodně zašpiní, může se jeho účinnost velmi snížit, protože látka, kterou vypouští, se tím pádem nemůže dostat na kůži. Kočky obojky během svých jarních toulek často ztrácejí.

Spreje a pipety za krk – tekutina z pipety se vstříkne mezi lopatky zvířete. Je to proto, aby si kočka nebo pes na dané místo nedosáhli. Aby bylo působení látky účinné, zvíře by se nemělo koupat a nemělo by ani zmoknout. Většinou vydrží jeden, maximálně dva měsíce

Tablety – novinka – používání tablet, které obsahují účinnou látku, působí měsíc nebo až tři měsíce. Záleží na síle účinné látky v tabletě. Tento preparát se jeví podle veterinární lékařky Ludmily Svobodové-Růžkové jako velmi účinný. Tablety jsou testované i na březích a kojících fenách bez jakéhokoliv negativního ovlivnění. Jediné omezení se týká mláďat – preparáty se mohou používat od stáří 8 týdnů. Použití tablety je velmi jednoduché. Výrobci vytvořili z tablety v podstatě bonbón, takže není třeba nutit zvíře ke konzumaci. Tyto tablety jsou určené především pro psy.

autor: jsl
Spustit audio