Nechtěl jsem psát hity. Toužil jsem psát písničky, které lidi osloví, říká Jaroslav Samson Lenk

15. červenec 2019

Jaroslav Samson Lenk je folkový skladatel, textař, zpěvák a zároveň člen několika kapel. Kromě toho, že vystupuje sólově, hraje ve skupinách Hop Trop a Samson a jeho parta. A jak řekl v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým, jeho písničky jsou jednoduché a ze života. Protože podle něj má být písnička srdci blízká.

S kapelou Hop Trop hraje Jaroslav Samson Lenk nejdéle. Už celých čtyřicet let. A prý si za tu dobu nikdy nelezli na nervy. „My jsme se hned na začátku dohodli, že když se někdy pohádáme, tak to bude jen kvůli práci. A když bude mít někdo k někomu připomínku, že mu to řekne hned rovnou do očí, že to nebude říkat tomu druhýmu po straně. A my jsme to takhle celou dobu opravdu dělali. A díky tomu nám to vydrželo,“ říká muzikant.

Další kapela Samson a jeho parta obnovila činnost po pěti letech a odezva diváků a fanoušků je prý skvělá. Kromě toho vystupuje Jaroslav Samson Lenk i sólově. Během dvou měsíců letních prázdnin ho čeká na padesát koncertů.

O vztazích se dá psát donekonečna

„Jirka Černý (hudební kritik – pozn. redakce) mi jednou vyčetl, že moje písničky jsou podbízivé. A já jsem mu oponoval, že si myslím, že písnička má být jednoduchá a podbízivá, musí být srdci blízká, aby si ji lidé zapamatovali a rádi si ji zpívali,“ říká Jaroslav Samson Lenk. Sám prý nikdy neměl tendenci psát hity, ale chtěl psát písničky, které lidi osloví. A že se z některých z nich staly hity, to ho podle jeho slov upřímně překvapilo.

A mají folkoví písničkáři dnes ještě o čem psát, když už se všechno může a všechno je dovoleno? „My jsme vždycky psali písničky spíš o vztazích, než o politice. I když nás do toho furt někdo tlačil. A vztahy budou v rámci moderní společnosti čím dál tím komplikovanější, takže určitě bude pořád o čem psát,“ myslí si zpěvák.

Při cestování po světě pozná člověk sám sebe​

Jaroslav Samson Lenk se i hodně natrampoval po světě. Když to bylo s partou kamarádů folkařů, bylo to hlavně po městech a barech. S kapelou Hop Trop pak zase především v přírodě u táboráků. A když jel sám, bylo to pokaždé jinak.

„Baví mě cestovat po světě, poznávat lidi, poznávat jiné kultury, protože od nich si člověk nějak odvodí, kdo je on sám a z čeho vzešel a čím si je to podobné. A zjistil jsem, že lidé na celém světě jsou si vlastně hrozně moc podobní,“ říká muzikant.

Jaroslava Samsona Lenka potkala v životě i jedna opravdu smutná událost, která ovšem dala vzniknout krásné letní písničce. I o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.