Nejčastější chyby na elektrokoloběžkách? Slalom mezi chodci a děti bez přilby

26. srpen 2021

Městská policie Pardubice se při začátku školního roku zaměřuje na bezpečnost dětí, které se pohybují v provozu. Strážníci více hlídají i čím dál oblíbenější elektrokoloběžky. Jak je bezpečně, ohleduplně a v souladu se zákonem využívat totiž mnoho jejich uživatelů netuší.

Pro elektrokoloběžky platí stejná pravidla jako pro jízdní kola, upozorňuje policejní preventistka Lucie Klementová. To znamená, že se s nimi rozhodně lidé nemohou prohánět po chodnících. Jezdit mohou po silnici a cyklostezce. Při přejíždění mezi cyklostezkami by pak měli využívat přejezdy pro cyklisty.

Jedinou výjimkou jsou děti do 10 let, kterým je, stejně jako na kole, povoleno jezdit po chodníku. V takovém případě ale nesmí ohrozit chodce.

Koloběžkoví kaskadéři

Děti do 18 let musí mít při jízdě na elektrické koloběžce přilbu na hlavě. V ulicích jsou vidět rodiče, kteří před sebou na elektrické koloběžce vezou malé dítě, které navíc jede bez ochranné přilby. To považuje preventistka za vyložený hazard. Koloběžka v žádném případě to není dopravní prostředek pro dva lidi.

Tady jsou chyby na elektrické koloběžce pohromadě. Dva lidé na jednom vozítku, dítě bez přilby, jízda po přechodu pro chodce

Pro jezdce na elektrických koloběžkách platí i další pravidla, která u cyklistů považujeme za samozřejmá. Jde například o povinnou výbavu. Samozřejmostí by měly být dvě na sobě nezávislé brzdy, oranžové odrazky na bocích, bílá vpředu a červená vzadu. Za snížené viditelnosti pak je potřeba svítit vpředu bílým a vzadu červeným světlem. Při změně směru jízdy musí jezdec ukázat rukou stejně jako při pohybu na kole.

Co dalšího vás může na elektrokoloběžce přivést do maléru? Třeba jízda po pěší zóně. Pokud v dolní části není zobrazeno jízdní kolo, pak sem cyklisté, ani elektrické stroje nesmějí. To stejné platí i pro jízdu po přechodu pro chodce. Alkohol nepatří za žádná řídítka a ani ta koloběžková nejsou výjimkou.

3 nejčastější chyby na elektrokoloběžce

  1. jízda po chodníku
  2. děti bez ochranné přilby
  3. jízda ve dvou na jedné koloběžce

A pak jsou tu sluchátka. Jejich nošení zákon sice přímo nezakazuje, ale mezi základní povinnosti řidiče patří „věnovat se plně řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích“.

„Budu trochu strašit. Osvěty bylo víc než dost a my skutečně od září přejdeme k represi, pokud budou lidé nezodpovědní,“ varuje Klementová. Pokuta při nedodržení pravidel může u dospělých dosáhnout dvou tisíc korun, u dětí je to jeden tisíc.

Jak vypustit děti (bezpečně) do provozu?

Některé děti jsou jako neřízené střely a představa jejich samostatné jízdy na kole po městě, je pro rodiče noční můrou. Existuje způsob, jak si mohou i se svými rodiči nacvičit různé situace, se kterými se v dopravě po městě setkávají.

„Dětské dopravní hřiště na Dukle simuluje veškerý městský provoz. Každý, kdo si to chce vyzkoušet a zdokonalit se v jízdních dovednostech, je vítán," zve na dětské dopravní hřiště v Pardubicích policejní preventistka.

Pozor na děti, které po prázdninách míří do škol. Městská policie prosí řidiče, aby předvídali a byli pozorní. Kdo jsou to chodící zombící a proč jsou nebezpeční? Více uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související