Nejdřív se zamiloval do keramičky a pak i do keramiky. Teď manželé Rybkovi tvoří spolu

10. leden 2019

V romantickém prostředí u rotundy sv. Kateřiny v České Třebové žije a tvoří umělecká keramička Alice Rybka Zumrová. Keramika okouzlila i jejího manžela Petra Rybku, se kterým vytváří keramické lampy. A od jejich seznámení před osmi lety ji ale kvetou pod rukami stále častěji i ryby a rybky.

Alice Rybka Zumrová byla tvůrčí už od malička, malovala, kreslila,  hrála maňáskové divadlo, navrhovala kostýmy panenkám. Když ale ve svých 13 letech náhodou navštívila keramickou dílnu keramika Ladislava Zápařky, okamžitě se zamilovala do hlíny a bylo rozhodnuto. Šla studovat uměleckou keramiku.

Po ukončení školy ale ještě musela splnit povinnost tři roky práce v podniku v Polici nad Metují. Tehdy tam vyráběli jen květináče a zeláky, zkrátka žádnou drobnou nebo umělečtější keramiku. Změnilo se to ve chvíli, kdy si zaměstnavatel všiml Alicina talentu. Přestože byla nejmladší, začala točit na kruhu a vytvářet ozdobné a originální hrníčky, které se staly podkladem pro další výrobu takového zboží. Vlastně už tehdy svým způsobem výrobu keramiky učila, podobně jako o desítku let později na ZUŠ v České Třebové.

První rybka s Rybkou

Hrníčky Alice Rybka Zumrová vymýšlela a vyráběla i v 90. letech, kdy se rozhodla osamostatnit. Točila je na kruhu, který jí vyrobil její šikovný otec. V té době byl velký hlad po keramice, a tak Alice Rybka Zumrová sklízela jeden úspěch za druhým.

Ráda vzpomíná takéna to, jak v začátcích dostala zakázku od kamarádky, která otvírala čajovnu. Při tvoření unikátních čajových konviček se mohla opravdu umělecky vyřádit. Na kruhu točí stále, i když podstatně méně, než na začátku. Říká, že spíše jen pro přátele, nebo když se jí doma rozbijí hrníčky. Sama si pak nové na kruhu vytočí.

Manželé Rybkovi vytváří zajímavá stínítka na lampy

Těší ji modelovat větší objekty především ze šamotové hlíny, kterou si velmi oblíbila. Třeba ozdoby do bytu, do zahrad, často kruhovitého tvaru, reliéfy, plastiky, občas nějakou sošku, pohár, ptáčky, ale také funkční umělecké keramické objekty, třeba nádoby na květiny nebo lampy. To všechno dokáže také originálně zbarvit nejen glazurou, ale i oxidy kovů.

Inspirací při tvorbě jí bývá příroda, architektura a antika. Nebo její manžel. Svou první keramickou rybu prý vytvořila tehdy, když se před osmi lety s Petrem Rybkou seznámila. Nejprve jí jen jako křehké ženě s balíky těžké keramické hlíny pomáhal, před pár lety ale začali tvořit spolu. Především unikátní tzv. korálové lampy a stínítka, která kouzlí na stěnách romantické obrazy. On inspiroval ji, ona jeho. A jejich vzájemná inspirace pokračuje i nadále.

Spustit audio

Související