Nejkrásnější pohled na svět je z... paddleboardu

26. červenec 2021

„Zkrocení vody běžnou populací, chození po vodě, které vás strašně chytne, pokud máte vodu rád,“ říká o paddleboardingu instruktor prvních krůčků Jakub Tlapák.

Sport, který stále nabírá na popularitě, můžete vyzkoušet třeba v centru Pardubic a vzít s sebou na „pádlo“ můžete i děti, nebo babičku, která se nebojí zkoušet nové věci. Má to jedinou podmínku: „Člověk musí mít chuť vyzkoušet něco nového, mít pozitivní vztah k vodě a dobrou náladu. Nic dalšího speciálního není potřeba.“

Pod kontrolou za pár minut

Kdo by se hned napoprvé bál na paddleboard postavit, může to zkusit vkleče, nebo vsedě. Pohyb na plavidle si osvojíte za několik minut a pak se můžete pustit do experimentů. Existuje celá řada dalších složitějších pozic, nebo cviků. „Pro rekreační způsoby má celou řadu využití. Cvičení, jóga a tak dále. Je to balanční pomůcka. Všechno, co člověk děla na paddleboardu, by měl dobře zvládat na souši. Paddleboard rozšiřuje hranice pohybu,“ říká Jakub Tlapák.

Veronika Haklová cvičí paddle board jógu

„Existují speciální paddleboardy, na kterých se dá jet divoká voda, vypadají jako čepel dýky. Ale pro úplné laiky je vhodné to tlusté široké pádlo. Je to stabilní plocha, říkám tomu letadlová loď, s tou nic nepohne. Pak se dělají i skupinové paddleboardy, až pro šest lidí a celá škála dalších variant.“

Výlet po vodě

Bezcílné plavení po vodě je pouhým začátkem toho, co na paddleboardech můžete dělat. Až získáte trochu zkušeností a naučíte se plavidlo ovládat, můžete zkusit některý z výletů po vodě. Zvládnou je i malé děti.

„Většina sjezdů se dělá po proudu, vždy ta voda teče, takže se člověk dostane k cíli. Pak záleží, jak mají lidé čas. Pořádají se sjezdy z Němčic, Vysoké nad Labem, Kunětic. Pobočka funguje už také v Hradci Králové, tam je další škála možností. Je to také otázka fyzičky. Dobré je začít od toho nejmenšího, třeba z Kunětic do Pardubic. Děláme i noční sjezdy, to má zase úplně jinou atmosféru,“ říká Jakub Tlapák.

Kupujeme paddleboard

Základní typy můžete mít už za pár tisíc. Existují ale také profesionální paddleboardy za desetitisíce. „Je lepší zajít do specializovaného obchodu, kde vám poradí podle toho, na co ho potřebujete, v jaké cenové relaci, těch faktorů je více. Je to jako s kolem, nebrat první podle krásy. Je potřeba si říct, na co ho budu používat. Nejlepší je si to nejdřív vyzkoušet. U nás si ho můžete půjčit i s sebou na den, dva,“ radí Jakub Tlapák.

Spustit audio

Související