Nejstarší divadlo otevřel milenec a sok v jedné osobě

8. duben 2017

Zámecké divadlo v Litomyšli patří mezi světové unikáty. První herci, dokonce s modrou krví, se na jeho prknech objevili už před 219 lety.

Dřevěné klasicistní divadlo na zámku v Litomyšli patří k pokladům českého umění a architektury. Současně je také, spolu s renesančním zámkem, pod ochranou světové organizace UNESCO. Podobných divadel, postavených do roku 1800, se totiž zachovalo pouze pět. Dvě jsou ve Švédsku, další nedaleko Petrohradu a dvěma se pyšní Česko. Najdete je na zámcích v Českém Krumlově a Litomyšli.

Šlechtici i kominíci

V zámeckém divadle v Litomyšli se zachovala původní jevištní technika a skutečným unikátem je také soubor malovaných dekorací od Josefa Platzera. Divadelní hry a představení mohlo na lavicích a lóžích sledovat přibližně 120 diváků. Zadní místa obvykle patřila kominíkům, protože scénu i uličky dřevěného divadélka kdysi osvětlovaly pouze svíce.

Pohled do hlediště zámeckého divadla

Divadélko pro své hosty a přátele začal na litomyšlském zámku budovat v roce 1767 hrabě Jiří Kristián z Valdštejna. Nacházelo se v druhém patře zámku, ale ještě před dokončením vyhořelo. Syn Jiřího Kristiána, hrabě Jiří Josef z Valdštejna v otcově myšlence pokračoval. Tentokrát ale zvolil přízemí západního křídla zámku.

Divadélko Jiří Josef z Valdštejna otevřel slavnostní premiérou komediální hry Fridricha Wilhelma Zieglera „Milenec a sok v jedné osobě“, ve které si dokonce zahrál. Stalo se tak 23. dubna 1798. Hrabě Jiří Josef se ostatně velmi rád podílel na chodu svého divadla, a to nejen jako herec, ale také jako režisér a dramaturg.

Ze zámku rovnou do chalupy

Klasicistní rodinné divadlo má devět lóží. Z ochozu prvního patra vedou úzké schůdky téměř až na jeviště, to proto, aby se diváci mohli případně účastnit představení anebo po výstupu sledovat své kolegy. Jiří Josef z Valdštejna prý často po tomto schodišti na jeviště scházel.

V souboru kulis od Josefa Platzera nechybí žalář

Jeviště divadla, které má hloubku 10 metrů, je vybavené mašinérií k ovládání výměny dekorací, což se většinou odehrávalo přímo na otevřené scéně. Dodnes jsou tyto mechanismy, které pocházejí z dílny litomyšlského truhlářského mistra Václava Bonaventury, funkční. Mezi nejvýznamnější součásti zámeckého divadélka ovšem patří dvě originální opony a soubor šestnácti malovaných kulis.

Unikátní kulisy

Divadelní kulisy si Jiří Josef z Valdštejna objednal u vídeňského mistra Josefa Platzera. Diváka zavádí do nejrůznějších prostředí, například do gotického sálu, selské světnice, do zbrojířovy dílny nebo vězení. Josef Platzer byl mistrem svého oboru, kulisy vytvořil mimo jiné také pro dvorní divadlo ve Vídni nebo pražské Stavovské divadlo.

Autorem výmalby hlediště a jevištního portálu je valdštejnský malíř Dominik Dvořák. Klasicistní dekor sladil do světlých odstínů zeleně, šedi a růžové. Hraběcí lóže má interiér potažený plátnem a zdobí ji čtyři olejomalby na papíře. Neznámý malíř na nich zachytil v tanečních pozicích významného tanečníka Salvatora Vigana a jeho ženu Marii Medinu.

Zámecké divadlo v Litomyšli si už několikrát vybraly domácí i zahraniční filmové a televizní štáby. V některých případech se v něm podařilo ve světle mihotajících se svící navodit skutečně dobovou atmosféru, i když v posledních letech platí stále přísnější pravidla ochrany této vzácné kulturní památky. V zámeckém divadle se natáčely například scény britského historického seriálu Červený bedrník.

Mechanika výměny kulis je dodnes funkční
autor: BRA
Spustit audio