Největší Muzeum Řemesel v Evropě najdete pod Orlickými horami

28. červen 2014

Malebná krajina, nespočet památek a také jedno unikátní muzeum. Takový je Letohrad, malé městečko poblíž Ústí nad Orlicí. Expozice tamního Muzea Řemesel vás zavedou dob vašich prababiček a představí vám řemesla, o nichž jste dosud neměli ani tušení.

Muzeum Řemesel najdete v areálu Nového Dvora v centru Letohradu, na malé vyvýšenině hned proti náměstí. První expozici tu soukromí majitelé otevřeli v roce 2000 a od té doby muzeum stále rozšiřují. Ve třech patrech barokní sýpky a přilehlých budovách shromáždili desítky tisíc exponátů.

Je libo trasu A, B, C, D nebo E?

Výstavní plocha se blíží ke dvěma tisícům metrů čtverečních, a tak se Muzeem Řemesel můžete procházet celé hodiny. Hlavní expozici najdete v barokní sýpce. V jejím prvním patře se dozvíte, jak se vyrábělo mýdlo a svoje dílny tu má švec krejčí nebo řezbář. Druhé patro patří výrobě potravin a schody vzhůru vás zavedou ještě dál, třeba do vesnické hospody, za sedlářem, kartáčníkem nebo funebrákem. Místo tu našel i vůz hasičů. Historické stříkačky, kočáry, auta nebo saně si pak můžete prohlédnout v hraběcí kočárovně.

0:00
/
0:00

Pětka není nejhorší!

Jaké bylo vyučování před sto lety? Jak vypadaly školní škamna, břidlicové tabulky nebo rákosky? Odpověď najdete v historické školní třídě. Řadu dobových pomůcek doplňují také různá vysvědčení a dokumenty, a tak se třeba dozvíte, že nejhorší známkou kdysi nebyla jen pětka.

0:00
/
0:00
Historická školní třída

Dnes k lékaři, dříve ke kováři

Nejmladší z expozic Muzea Řemesel, otevřená v roce 2013, je ordinace zubního lékaře a gynekologa. I když vás pohled na vrtačky a lékařské nástroje z dvacátých let minulého století pravděpodobně trochu vystraší, dozvíte se řadu zajímavostí z historie medicíny. Uvidíte i magický kufřík Magdy Vašáryové z filmu Postřižiny.

0:00
/
0:00

Koloniál, kolonie? Shoda není náhodná

Pokud se v Muzeu Řemesel vydáte po mechanické trase B, zacpěte si uši. Hučí tu totiž pily nebo dnes už vzácné historické soustruhy. Klid vám ale nabídne půvabný obchod s dobře zachovaným původním vybavením. Dózami, šuplíčky i reklamou. Dozvíte se, co byl takový pajc, k čemu sloužily kosinky či terpentýnové mýdlo. A víte, jak původně vzniklo slovo koloniál? Prodávalo se v něm totiž zboží, které pocházelo až z dalekých kolonií.

0:00
/
0:00
autor: BRA
Spustit audio