Terezce se podlomily nohy. Rozhledna bude tři týdny uzavřená

30. květen 2017

Rozhledna Terezka v Toulovcových Maštalích je uzavřená. Řemeslníci začali 28 metrů vysokou věž opravovat. Ve špatném stavu jsou hlavně opěrné pilíře a další dřevěné části. Z původní stavby nezůstane skoro nic.

Terezka byla otevřená před čtrnácti lety a stojí v osadě Paseky u Proseče. Podle provozovatelů jí neprospělo drsné počasí, déšť a mráz dřevo narušil, to začalo hnít a nastěhovali se do něj různí škůdci.

A na škůdce se zase zaměřili datlové, kteří dřevěné části rozhledny ještě více poškodili. Výsledek je takový, že věž není pro návštěvníky bezpečná, řemeslníci musí vyměnit celkem deset stojen. Z původní stavby toho tak moc nezbyde.

Dřevěné rozhledny dosluhují

V Maštalích jsou celkem tři věže - Toulovcova rozhledna, Borůvka a Terezka. Terezka je zavřená teď, ostatní už mají opravu za sebou, poškozené části tam řemeslníci vyměňovali předloni. Vždycky se opakovala stejná situace: dřevěné prvky nevydržely, napadla je hniloba a začaly se rozpadat.

Oprava rozhledny by měla být hotová nejpozději za tři týdny. Obnovená věž by také měla být odolnější. Po špatných zkušenostech se totiž provozovatelé rozhodli použít tlakově impregnované kmeny, dřevo by tak mělo vydržet víc. Životnost opravené rozhledny se zvýší minimálně na dvacet let.

Rozhledna Terezka
autor: kop
Spustit audio

Související