Nejvíc denivek kvete v Mravíně

25. červen 2022

Jaroslav Vintera patří mezi největší pěstitele denivek v Česku. V jeho Denivkové zahradě najdete stovky odrůd a kultivarů této rostliny, jejíž květ září jen jeden den.

Mravín je malá vesnička poblíž Luže na Chrudimsku. Zachovalo se v ní mnoho historických domů, postavených z opuky a v budoucnu by tahle obec s malebnou návsí mohla být památkové chráněná. Jeden ze statků v dolní části Mravína patří manželům Vinterovým. Historická architektura se tu snoubí s krásnou zahradou, kterou otevírají návštěvníkům.

Na Denivkové zahradě, ale i na přilehlém poli Vinterových, roste velké množství denivek a právě v době, kdy vznikala naše reportáž, začínalo jejich nejkrásnější období. Květ denivky je půvabný pouze jeden den, pak uvadá. Existují ale i druhy, kdy květ vydrží dva dny. Denivka ale může mít až desítky poupat, takže se zdá, že kvete vlastně velmi dlouho.

Tisíc odrůd v Mravíně

Denivky (Hemerocallis) se liší vzrůstem i barvou. Barvy i tvar květů tvoří skutečně velmi pestrou paletu. Mezi ty nejcennější denivky patří odrůdy s barvou květu tmavě červenou a fialovou. Nejběžnější barvou denivek je naopak oranžová, žlutá a jejich kombinace. Květy denivek mohou být až 20 cm veliké.

Jaroslav Vintera se může pochlubit velkou škálou odrůd a kultivarů denivek, která dosahuje počtu jednoho tisíce. Prohlédnout si je můžete v jeho Denivkové zahradě, která vítá nejvíc návštěvníků hlavně v době velké letní prodejní výstavy. Tu Jaroslav Vintera pořádá už třináct let vždy v červenci. Ta letošní se uskuteční ve dnech 9 až 17. července.

Jaroslav Vintera ve své Denivkové zahradě

Jaroslav a Petra Vinterovi se zahradnické profesi věnují už od dob studií. Kromě toho se starají také o stádo anglonubijských koz a také se stali majiteli kulturní památky, která se nachází v blízkosti jejich statku. Je to tzv. Mikelkovo stavení čp. 25 v Mravíně, které opravují a snaží se mu opět vrátit jeho původní podobu. V budoucnu by tu mohla vzniknout expozice, která se bude věnovat místním dějinám a rodu Mikelkových.  

autor: BRA
Spustit audio

Související