Bylinkařit se dá i ve sněhu. Stačí setřást sníh z borovicového jehličí

25. leden 2022

Borovicové jehličí je velmi zdravé a navíc snadno dostupné. Stačí setřást sníh z větví a natrhat si trochu jehličí do čaje nebo macerátu. Jehličí z borovice v sobě ukrývá velké množství vitaminu C a také kyselinu šikimovou, ze které se vyrábí například lék proti ptačí chřipce.

„Borovicové jehličí je vynikající antivirotikum s velkým množstvím vitaminu C. Antivirové účinky jehličí jsou vědecky prokázané. A teď v zimě má jehličí dokonce pětkrát více vitaminu C než v teplejších měsících roku. Zpracování je velmi jednoduché,“ tvrdí bylinkářka Radka Svatošová.

Limonáda, čaj nebo macerát?

Bylinkářka zároveň upozorňuje na to, že všeho moc škodí. Jehličí z borovice, smrku nebo jedle působí jako silná léčivka, proto se nemá pít po celý rok. Současné zimní měsíce jsou ale pro jeho užívání přímo ideální.

Zkuste si připravit fermentovanou limonádu z jehličí podle Radky Svatošové. Příprava vám nezabere víc, než pár minut:

Čtěte také

Výroba macerátu z jehličí je velmi jednoduchá. Jehličí namočíme do studené vody a necháme do druhého dne macerovat. Přidáme med, citron a popíjíme. Vitamin C zůstane maximálně uchovaný.  

Jehličí můžeme zpracovat i za tepla. Lžíci jehličí zalijeme půl litrem vroucí vody, přidáme například skořici nebo kousek zázvoru či badyán. „Výborný je citrón, šípek nebo čerstvě nasbírané listy ostružiny, které si i v zimě zachovají zelenou barvu. Necháme pár minut vyluhovat a popíjíme. Takhle je to jednoduché,“ usmívá se bylinkářka a přidává i bublinkovou variantu.

Spustit audio

Související