Není pecka jako pecka. Ta ze švestky domácí se zaručeně ujme

28. červen 2018

Máte doma klasickou českou švestku domácí, jejíž plody jsou v buchtách nepřekonatelné? Pokud chcete takových stromů víc, schovejte si na podzim pecku a zasaďte ji do země.

Speciálně u švestky domácí máte novou rostlinu zaručenou. Jak na to? Dozvěděli jsme se od pardubického zahradníka Františka Hlubockého.

Až na podzim švestky z klasické české švestky sklidíte, pecky vyloupejte, properte a očistěte. Pak je osušte a zasaďte během září do zahrady. „V zimě proběhne v půdě stratifikace, tedy rozvrstvení, a zjara určitě alespoň některé mladé rostliny z pecek vyraší,“ říká František Hlubocký.

Pozor na šárku u švestek

Důležité je pečlivé prohlížení mladých rostlin, které vyrašily z pecky. Nesmí mít na listech žluté skvrny nebo silné žilky. Takové okamžitě vyřaďte, mohou totiž trpět nemocí známou jako šárka. Lístky musí být pěkné a čistě zelené.

Modrá je dobrá. Jak ji udržet u hortenzií?

Hortenzie v Zoo Ostrava

Koupíte si nádherné, modře kvetoucí hortenzie, ale za pár let vám vyblednou. Možná to také znáte. U hortenzií platí totiž zásada chemické reakce lakmusového papírku. Zásadité prostředí značí červenou nebo růžovou barvu, kyselé modrou. Proto je podle zahradníka Františka Hlubockého potřeba půdu okyselit.

„Stejný postup vsazení pecek do půdy můžete praktikovat u meruněk i broskvoní. Ale klasická švestka domácí je opravdu stabilní. Z té vyroste vždy shodný jedinec s rodičem.

U meruňky nebo broskve vám může vyrůst trochu jiná odrůda, drobnější nebo méně barevná,“ říká František Hlubocký.

Za zkroucené listy u rajčat mohou mšice

Za zkroucené listy u rajčat mohou mšice, i když je tam zrovna nevidíte. Na rajčata si mšice chodí stejně, jako my do restaurace.

Mšice (ilustrační foto)

Chvíli si tam pobudou, nají se, a poté vylétnou už jako okřídlený hmyz. Pokud je list zkroucený, mšice se tam už vyvinula, vyletěla, proto ji nemůžeme najít.

Jak se bránit mšicím na rajčatech

Pokud je list zkroucený, a mšice už vyletěla, nedá se nic dělat. Ale určitě na listech zanechala vajíčka a další generace se objeví za 14 dnů. Proto je potřeba kontrolovat mladé lístky a středy u rajčat. Mšice bývají schované na rubu listu. Dobře zabírá jakýkoliv postřik na mšice.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.