Neplatí alimenty a prochází jim to. VaseVyzivne.cz to chce změnit

15. srpen 2019

Neúplné rodiny se potýkají s neplacením výživného. Jeden z rozvedených rodičů většinou přestane mít o své dítě zájem. Nechce s ním trávit čas, ani do něj investovat peníze. Fíglů, jak se vyhnout placení alimentů, je hodně. A stát je na ně krátký, i když chce od roku 2021 zavést legislativní úpravy.

Podle odhadů Asociace neúplných rodin je v Česku zhruba 115 tisíc občasných i stálých dlužníků, z toho necelých 40 000 patří právě mezi chronické. Zákon z pera ministerstva práce a sociálních věcí se orientuje hlavně na sociálně slabé domácnosti samoživitelů. Ročně by měl pomoci desítkám tisíc z nich.

Podle Ivety Novotné - ředitelky projektu VaseVyzivne.cz a Asociace neúplných rodin - ale nedělá vláda pro zvýšení vymahatelnosti alimentů maximum. Se svými spolupracovníky představila vládě opatření, která by počet neplatičů snížila. Jejich dopis je zatím bez odpovědi.

Čtyři opatření proti neplatičům výživného

„Sérií kroků navrhujeme zvýšit vymahatelnost výživného a naše návrhy je možné vnímat jako vhodné doplnění aktuální státní strategie,“ říká Iveta Novotná.

  1. Změna výpočtu termínu, kdy je možné podat trestní oznámení

V současnosti se Policie České republiky zabývá trestním oznámením na zanedbání povinné výživy ve chvíli, kdy je výživné v prodlení zpravidla čtyři po sobě jdoucí měsíce v řadě. Toho využívají někteří neplatiči, kteří jednou za čas uhradí menší část výživného jen proto, aby prokázali svou ochotu platit a snížili riziko trestního stíhání.

Nově bychom rádi přešli na model, kdy se bude míra neplacení výživného posuzovat podle kumulované výše dluhu, tedy nikoli délky neplacení. S ohledem na střední výši výživného 2000 korun tedy navrhujeme výši tří měsíčních splátek, říká Iveta Novotná.

  1. Nařízená návštěva poradny

Jedním z problémů, který vytváří z občasných dlužníků dlužníky opakované, je nedostatek „měkkých“ nástrojů, které by je varovaly před důsledky jejich postupu. Dlužníkům, kteří poprvé spadnou do pásma opakovaného neplacení, by tedy mohla být nařízena preventivní návštěva poradny, která je seznámí s důsledky jejich jednání.

  1. Změna přednostního vyplácení výživného

V případě, kdy bude do exekučního řízení přihlášena pohledávka na výživném až po ostatních pohledávkách, bude se k ní přistupovat stejným způsobem, jako by byla přihlášena mezi prvními – tzn. výživné bude vypláceno ze tří třetin plné čisté mzdy po odečtení nezabavitelné částky.

  1. Zápis dlužníků do systému SOLUS

Využití stávajícího systému pro registr dlužníků a doplnění dlužníků na výživném ze strany soudů, úřadů a Policie České republiky. Znemožnění dlužníkovi čerpat spotřebitelské úvěry a využívat bankovní půjčky a prohlubovat tak své případné zadlužení.

Spustit audio

Související