Nestíháme. Systém neumí základní věci, vyslechl Bartoš na stavebním úřadě v Přelouči

21. srpen 2024 11:22

Stavební úřady v Česku se dál potýkají s novým systémem digitalizovaného stavebního řízení. Fungovat začal 1. července a od té doby si úředníci stěžují na chyby a nedostatky, které provázejí vyřizování žádostí o stavební povolení nebo kolaudace. Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje nápravu do konce tohoto měsíce, a jak zjistil reportér Ondřej Wolf, netrpělivě na to čekají i pracovníci stavebního úřadu v Přelouči.

„Když si například vytisknu rozhodnutí, tak ho nemůžu editovat. Pak to je roztažené, hodí nám to něco na druhou stránku,“ popisuje jeden ze zádrhelů úřednice Petra Chroustová. I tak banální věc, jako je upravit počítačový text, nový systém nezvládá.

Úředník nevidí základní věci

Vedoucí přeloučského stavebního úřadu Jiří Dobruský popisuje další nedostatky: „Nevíme, jak máme vyznačit právní moc na vydaném rozhodnutí, nebo nevíme, jestli byl poplatek, který byl vyměřen platebním výměrem, zaplacen. Nejsme zklamaní, ale připadá nám, že to mělo být trochu dopředu připravený, abychom byli více proškolení a věděli jsme, jak ten systém obsluhovat.“

Čtěte také

Úřad je teď podle Dobruského zavalený prací. Od července se potýkají nejen s digitalizací stavebního řízení, ale i s nárůstem agendy po zrušeném stavebním úřadu v Cholticích. Zákonné lhůty pro vyřizování žádostí prý horko těžko zvládají.

„V současné době jsou zaměstnanci stavebního úřadu ještě zavaleni písemnými žádostmi, které přišly do 30. 6., k tomu se seznamují s novým systémem a snaží se zpracovávat i žádosti v novém systému,“ dodává Dobruský.

Máme ještě 14 dnů.
Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Výtky vůči novému systému si přímo na místě vyslechl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který stavební úřad v Přelouči plánovaně navštívil. Úředníkům slíbil nápravu do konce srpna. „Což je ještě nějakých 14 dní na splnění požadavků. Já jsem i rád, že tady zaznělo, že mají již odbavené žádosti, byť ta míra komfortu může být výrazně nižší,“ říká Bartoš.

V novém systému stavebního řízení by se mělo zlepšit mimo jiné i automatické předvyplňování žádostí a možnost nahlížet do spisů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související