Z Pardubic mizí zahrady. Mění se na malé stavební parcely

29. květen 2024 08:06

Řada zahrad v okolí Pardubic se kvůli nedostatku parcel mění na malé stavební pozemky pro několik rodinných domů. Trend zmenšování parcel pozorují realitní makléři už dlouho. Důvodem je vysoká cena, ale i změna životního stylu. Obyvatelé měst dnes už nepotřebují sad, stačí jim místo, kde zaparkují auto nebo postaví bazén.

Tématu se věnovala Šárka Rusnáková, která objevila hned několik zastavěných bývalých zahrad v Dražkovicích. „Před mým domem a okny na jihu, kde mám skoro všechna okna, budu mít jeden dům, po čtyřech metrech bude druhý dům, na druhé straně by měly být dva domy taky, takže jsem obklopená jenom samými domy,“ popisuje Šárka Bednářová situaci v těsném sousedství domu v pardubických Dražkovicích, kde její rodina žije už od roku 1968.

Původně byl obklopený zahradami, které teď ale majitelé prodali jako stavební pozemky. Realitní makléř RE/MAX Martin Kovář říká, že jde o trend, protože míst, kde je možné v Pardubicích stavět, je velmi málo.

Několik parcel z jedné zahrady

„Pozemků je v katastru Pardubic málo, to znamená, že větší zahrady se stávají stavebními pozemky, dělí se na nějaké menší plochy od 300 do 500 metrů s tím, že je nutné, aby tam byla zachována přístupová cesta,“ dodal Kovář.

Zmenšování plochy pozemků pro stavbu domů pozorují realitní makléři už asi deset let. A jak dodává Martin Kovář ze společnosti RE/MAX v Pardubicích nejsou dnes výjimkou ani parcely velké 300 nebo i 200 metrů čtverečních.

Hlad po malých pozemcích

„Lidi v současné době nechtějí velké zahrady, protože se o to musejí starat, takže jim stačí opravdu plocha těch 300 metrů čtverečních, kde třeba polovina je zastavěná plocha domu a zbytek si udělají třeba jenom parkovou úpravu, bazén a nějaký prostor pro děti.“

Naopak o větší pozemky, například okolo tisíce metrů čtvereční, už velký zájem není. Důvodem je především vysoká cena.

„V dnešní době klienti hledají zasíťované pozemky v ceně do dvou až tří milionů, to je hranice, kdy se jim ještě vyplatí tam postavit. Dražší pozemky už dneska stojí a v podstatě se neprodávají,“ potvrzuje manažer pardubické pobočky realitní kanceláře Sting Michal Dvořák.

Spustit audio

Související