Nestíháte? I vánoční odkaz v sobě má shon

18. prosinec 2014

Současné hektické pojetí Vánoc je celkem pochopitelné. Zhruba v tomto duchu mluvil necelý týden před začátkem svátků kazatel z Nového kostela Církve bratrské Litomyšl Daniel Kvasnička. Docela neklid vládl i na začátku letopočtu. Proto se ani Kvasnička nediví, když mu někdo řekne, že teď pociťuje únavu.

„Lidé se snaží udělat, co jenom jde, aby si mohli alespoň na chvilku odpočinout. A dokonce mám dojem, že tehdy bylo cítit taky dost shonu, neklidu, nepokoje. Panna Maria to vůbec neměla lehké. Museli se vystřídat různí andělští poslové. Byl pořádný shon,“ říká.

Půlnoční společně

V Litomyšli se aktuálně chystá společná půlnoční mše: „Jde o výsledek unikátní spolupráce křesťanských církví. Pozoruji velkou vzájemnou důvěru mezi duchovními i mezi jednotlivými členy těchto komunit. Toho si velmi považuji. Město navíc vnímá Piaristický chrám Nalezení svatého Kříže jako určitou společnou platformu. Proto se častěji objevujeme na dlažbě tohoto kostela všichni společně,“ přibližuje Kvasnička.

Na kostel jako takový se tento kazatel dívá jako na místo, kam patří divadlo a výtvarná činnost: „Vejdete do kostela, vidíte tolik obrazů, soch, snah našich předků, jak vyjádřit to nejvzácnější a nejkrásnější. Proč by to nemohlo mít moderní formu, proč by to nemohla být hravá forma s dětmi. Kdysi mi jedna paní řekla: Pane kazateli, vy jste pěkný herec. Já říkám: Ano, to jste dobře odhadla, protože kostel pouze nemá oponu. Je tam jeviště, my jsme vidět pořád-před i po. Celé lidství je vlastně jenom o způsobu, jak se věci předají. Pohádky se musí zahrát. To není možné jen tak suše přepovídat.“

autor: MAL
Spustit audio