Nestrkejte lidem ruce do pusy. A zapomeňte na dýchání z úst do úst, vyvrací mýty záchranář Marek Dvořák

20. září 2022

Doktor urgentní medicíny Marek Dvořák radí lidem na sociálních sítích, jak se zachovat v situaci, kdy je potřeba poskytnout první pomoc. Momentálně ho sleduje asi 170 000 lidí. Jeho zkušenosti u pozemní i letecké záchranné služby v Hradci Králové dávají jeho radám nový rozměr. A funguje to.

„Největší odměnou za tuhle osvětu je, když mi někdo napíše, že viděl někoho zkolabovat, a díky mým informacím věděl, co má dělat,“ říká Marek Dvořák. Nejdůležitější je podle něj vystoupit z davu a konat.  

Mýtus číslo 1: Nevytahujte zraněného člověka z auta, ať mu neporaníte páteř

„Je několik možností, jak dopadne člověk po dopravní nehodě. Nejlepší varianta je, když sám vystoupí. Naopak, když je zaklíněný, nemá cenu se snažit ho tahat ven, z plechů ho prostě bez pomoci hasičů nedostanete. V takovém případě mu zakloňte hlavu, aby se volně rozdýchal, pokud má ucpané dýchací cesty a zastavte krvácení. Když vytáhnout lze, boříme mýtus. Bývá to například v situaci, kdy se člověku za volantem udělá špatně a narazí do zdi, do stromu nebo sjede do příkopu. Není zraněný, ale má zástavu srdce. V tomto případě je nutné ho jakkoliv vytáhnout z auta, položit ho na rovnou podložku, podívat se, jestli dýchá a volat linku 155,“ radí MUDr. Dvořák.

Mýtus číslo 2: Vytáhněte zapadlý jazyk rukou

„Pokud vás člověk vyloženě nepožádá, abyste mu strkali prsty do pusy, tak to rozhodně nedělejte,“ konstatuje s mírným úsměvem Marek Dvořák a pokračuje: „Pokud chcete uvolnit dýchací cesty, zakloňte pacientovi hlavu. Chytněte ho pod bradou, jednu ruku dejte na čelo tak, aby brada směřovala vzhůru a tímto způsobem hlavu zakloňte. Jazyk nemá fyziologicky kam spadnout. Dýchací cesty mohou být ucpané okolními měkkými tkáněmi kolem jazyka, ale zakloněním hlavy se zprůchodní,“ vysvětluje lékař.

Mýtus číslo 3: Proveďte dýchání z úst do úst

Umělé dýchání je jedním z důvodů, proč nechtějí lidé poskytovat první pomoc. Bojí se tohoto aktu, který vypadá složitě. Jaký je současný pohled lékaře urgentní medicíny?

„Pokud dospělý člověk vůbec nedýchá, má zástavu oběhu. Je tedy potřeba, abyste ho resuscitovali. Okamžitě voláte linku 155, položíte ho na záda a stlačujete hrudník frekvencí stokrát za minutu. Přitom čekáte na příjezd záchranné služby.

Laické dýchání z úst do úst není vůbec potřeba. Zraněnému se nejspíš zastavilo srdce, ale krev je ještě okysličená. Je potřeba rozhánět krev po těle. Kyslík potřebuje pacient až za nějakých pět a více minut. O to už se postará záchranná služba,“ vysvětluje MUDr. Marek Dvořák.

Jak zastavíte krvácení? A kdo je typickým pacientem urgentní záchranné služby? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související