Netopýři se zabydlují i v panelácích. Jak s nimi vyjít?

28. červen 2017

Na začátku léta se rodí mladí netopýři. Samice se shlukují v počtu několika set kusů a zabydlují se na půdách kostelů, ale i v lidských příbytcích. V zateplených panelových domech si netopýr lehce najde škvíru, kterou se dostane do úkrytu. Co s tím?

„Nechte je, prosím, aspoň do poloviny srpna v klidu, aby mohli vyvést mladé. Jedna netopýří samice rodí pouze jedno až dvě mláďata, proto je třeba tyto užitečné savce chránit,“ říká zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Milan Růžička a pokračuje: „Pokud si nevíte rady s novými nájemníky, zavolejte k nám na agenturu. Poradíme vám, co s nimi.“

Je jasné, že netopýři způsobují lidem i nepříjemnosti. Když letí kolem oken, mohou si občas tzv. ulevit a trus se objeví na okně nebo na parapetu. Proto je lepší vybrat jim jiný průchod do podstřeší. To znamená zaslepit ten nejméně vhodný otvor a zpřístupnit prostor ve štítě, kde nejsou okna. Aspoň jeden otvor do podstřeší by ale měl zůstat otevřený. Pokud to nejde, pořiďte pro netopýra budku.

Kupte si budku pro netopýra

Pokud není možné nechat aspoň jeden otvor pro netopýry směrem k půdě, můžete vyvěsit náhradní budky. Nejlepší je umístit takovou budku poblíž zaslepeného otvoru, aby je netopýři nemuseli dlouho hledat.

Budky se dělají z extrudovaného polystyrénu přímo do zateplení. V omítce je pak nápadný jen vletový otvor. Takové budky jsou běžně k dostání, stačí si zadat na internetu téma budky pro netopýry.

Budky pro netopýry

Pokud nechcete, aby vám netopýři zalétávali do domu, pořiďte pro ně dřevocementové budky přímo na fasádu. Dají se dokonce sladit s barvou fasády, takže to vypadá velmi hezky a esteticky.

Proč se netopýři zabydleli v panelových domech

Obyvatelé paneláků vědí, že z podstřeší jejich domů vylétávají a zase zalétávají netopýři. Oplechování je totiž odsazené od zděných prvků a vznikají dutiny. A právě tam se mohou usadit i několikasetčlenné kolonie netopýrů rezavých.

Může se to stát ale i na chalupě v chatové osadě. Malý netopýr se dokáže protáhnout opravdu i tou nejmenší skulinou. „Umíme poradit i stavebníkům, jak správně zateplit dům, aby nedošlo v nežádoucích místech k nalétávání netopýrů,“ uzavírá Milan Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

autor: jsl
Spustit audio