Noc kostelů v době pandemie? Třeba i na kole

27. květen 2021

Možná jste už několikrát šli kolem a trochu jste se báli vstoupit dovnitř, abyste nenarušili nějaký obřad. Poslední květnový pátek vás ale do kostela zvou. Dokonce i do míst, kde se převlékají.

Čtěte také

Přivádíš tmu, noc se snese, celý les se hemží zvěří. Takové je motto letošního ročníku tradiční akce. „Motto ze Žalmu se hodí k dnešní pandemické době. Bohudíky přichází světlo na konci tunelu. Noční návštěva kostela může mít pro člověka velký smysl. Farníci tam nacházejí určitou naději a oporu,“ myslí si arciděkan kostela svatého Bartoloměje v Pardubicích Antonín Forbelský. 

Strategická poloha

Právě pardubický kostel je jedním asi z padesáti v kraji, které se letos za dodržení hygienických předpisů do celorepublikové akce zapojí. „Máme ho strategicky v centru, takže zájem bývá velký. Lidé se můžou pohybovat i po jinak nepřístupných místech. Podívají se dokonce až do šatníku, do zákristie, k liturgickým předmětům, na kůr a podobně.“

Noc kostelů 2011 - akademická farnost v kostele Nejsvětějšího Salvátora

Mše svatá předchází programu v Pardubicích od 18 hodin. Po 19. hodině se dozvíte víc o historii kostela, ve 20 hodin následují komentované prohlídky prostor a po 21. hodině můžete na místě zůstat při svíčkách.

Dohromady se v zemi podle organizátorů zapojí přes 1200 kostelů a modliteben. Jenom třeba v Chrudimi jsou hned 3. „Zajímavý počin bude Chrám pod širým nebem, taková Noc kostelů na kolech. Účastníci navštíví sedm různých sakrálních památek. Tak můžou snáz dodržet všechna opatření,“ popisuje Forbelský.

Letitá tradice

Poprvé v Česku byla Noc kostelů v roce 2009. Inspiraci pořadatelé brali v Rakousku. Tam nechal už v roce 2004 kostelník ve Vídni během úklidu otevřeno. Ve večerní náladě pak vstupovali kolemjdoucí. 

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související