Noční můra veterinářů: pes v přehřátém autě

7. červenec 2015

Nenechávejte své psy v autě na slunci. Ublížíte jim. Čekání na to, až si nakoupíte, by mohlo pro vašeho psa dopadnout tragicky. Psi se totiž nepotí, chladí se jen jazykem, a proto snášejí horko mnohem hůř, než lidský organismus.

Rozhodně jim nestačí jen pootevřené okénko. Varovala v úterní Radioporadně Klára Hlubocká. Při přehřátí dojde k šoku celého organismu, který není pes schopen zvládnout.

To byla hlavní rada zkušené odbornice Kláry Hlubocké, která se věnuje psům už mnoho let. A pravidelně s nimi cestuje autem i letadlem, ať už při své dobrovolné činnosti záchranařině nebo na dovolenou s přáteli.

Větrat, pokud je klimatizace, umírněně chladit, dělat zastávky a mít k dispozici misku s vodou.

To jsou hlavní zásady při cestování autem. Podle Kláry Hlubocké by se měly pravidelné zastávky dělat každé dvě až tři hodiny, přibližně na 20 minut. Pokud to jde, měly by se delší přesuny vykonávat v noci nebo ráno, kdy není takové vedro.

Pes si musí na cestování zvyknout.

Zvykejte ho na pobyt v autě už od štěněcího věku. Za piškot nebo jinou vhodnou dobrotu udělá pes cokoliv. Auto hned nerozjíždějte, nejprve nechte psa jen nastoupit a vystoupit. Až začne nastupovat s radostí, rozjeďte se. Nejprve na malou vzdálenost. Psa odměňujte. Tak se pro něj stane cestování krůček po krůčku radostnou záležitostí.

Cestování v kufru – nejlepší řešení u aut typu combi. Dnes existují speciální vestavby se mříží, aby se pes nedostal do prostoru, kde sedí lidé. Menší plemena se vozí v postrojích na zadních sedadlech, které se upnou speciálním nástavcem do pásu pro lidi. Pes nesmí být podle vyhlášky volně v autě. Ani pod nohama spolujezdce!

Aktuální případ z Pardubic z Facebooku Městské policie Pardubice:

Jak zabránit žaludečním nevolnostem

Někdy se jedná o psychický stres, který vyvolá tuto nepříjemnou reakci. Zkuste psa pomalu zvykat na cestování tak, jak jsme popisovali – krůček po krůčku s odměnami. Pokud to nezabere, poraďte se s veterinářem , zda použít medikamenty jako přechodnou variantu.

Cestovat letadlem se dá bez problémů

Někdy je to jednodušší, než se psem cestovat 12 hodin autem. Menší psi mohou cestovat v boxu přímo v letadle pod sedadlem svého pána. Letenka na palubě pro psa je zdarma, v tomto případě se bere jako zavazadlo. Větší psi musí být umístěni ve speciálním prostoru, který je pro ně v letadle vymezen, je klimatizován a letušky pravidelně kontrolují stav zvířecích mazlíčků. Nemusíte se bát, v zavazadlovém prostoru zvířata rozhodně nelétají. I v tomto případě je dobré, aby pes znal svou přepravku, ve které poletí a tím pádem se necítil v ohrožení.

I pes potřebuje při cestách do zahraničí doklady

V zemích Schengenského prostoru stačí jen očkovací průkaz, ve kterém je platné očkování podle daných kritérií v České republice. V jiných zemích si ale jen s očkovacím průkazem nevystačíte. Prostudujte si minimálně s dvouměsíčním předstihem veterinární podmínky pro vstup a výstup z té dané země. Váš veterinář vám jistě poradí, na kterých webových stránkách tyto konkrétní informace najdete.

Například ve Švédsku, na Ukrajině a v Albánii vyžadují potvrzení o očkování proti vzteklině a test na protilátky proti vzteklině. Pokud tyto doklady nemáte, nepustí vás do své země. Pokud budete kontrolováni při zpáteční cestě, čekají vás velmi nepříjemné komplikace. Klára Hlubocká mluvila o své zkušenosti z Ukrajiny, kde jsou tyto kontroly velmi přísné.

autor: jsl
Spustit audio