Těstovinový nákyp s lososem

Suroviny: 300 g těstovin, 300 g filetů z lososa, 4 vejce, 250 ml zakysané smetany, 2 hrsti rukoly nebo špenátových listů, 80 g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl, tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus a scedíme je. Rukolu propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Pokud jsme se rozhodli pro špenátové listy, tak je opláchneme, přelijeme vařící vodou.
Lososa zbavíme kůže a nakrájíme maso na kousky. V míse rozšleháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný sýr a důkladně promícháme.
Do vzniklé směsi dále přidáme okapané uvařené těstoviny, pokrájenou rukolu nebo špenátové listy a kousky lososa, opatrně promícháme a směs naplníme do tukem vymazané a moukou vysypané zapékací formy, kterou dáme do trouby a při 170 °C pečeme asi 35 minut, podle potřeby a velikosti. Když jsou těstoviny na povrchu zlaté, je nákyp hotový.

Vaříme s Habadějem v sobotu 28. dubna 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.