Kuře trochu netradičně: dušené se zeleninou

Kuře je u nás jasně nejpopulárnější drůbeží maso. Pokud vás už chuť obyčejné pečínky omrzela, vyzkoušejte něco jiného. Kuře je oblíbeným pokrmem nejen dospělých, ale i dětí. Dnes jsme proto pro vás připravili zajímavý recept, ve kterém netradičně skloubíme kuře se zeleninou. A uvidíte, že bude chutnat!

I něco tak obyčejného, jako je kuře, se dá připravit s velkou parádou.

A co budete pro dnešní recept potřebovat?

Suroviny:
4 porce kuřete
60 g slaniny
2 lžíce oleje
2 sklenky bílého vína
300 g rajčat
250 g žampionů
lžíce mouky
6 malých cibulek
stroužek česneku
1 mrkev
petrželka
tymián
bobkový list
pepř
sůl

Rozmarýn a cherry rajčata

A postup pro přípravu kuřecí dobroty se zeleninou je následující:
Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibulky, česnek, mrkev a petrželku nakrájíme a vložíme na slaninu a osmahneme. Pak přidáme porce kuřete, osmažíme, zalijeme vínem a vodou tak, aby kuře bylo potopeno. Pak přidáme koření, sůl a dusíme na mírném ohni.

Mezitím rajčata nakrájíme na malé kousky, podusíme je doměkka, prolisujeme a přidáme ke kuřeti se žampiony nakrájenými na čtvrtky. Těsně před podáním pokrm zahustíme a krátce povaříme.

A navíc pár tipů na kuřecí dobroty:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
- Vyzkoušejte tento trik - do pečeného kuřete místo nádivky dejte dvě poloviny chemicky neošetřeného citronu. Maso pak bude lehce navinulé.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka