Východočeské plavárny

Tyršova plavárna ve Vysokém Mýtě

Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě nese už ve svém názvu připomínku časů minulých. Miroslav Tyrš byl zakladatelem Sokola a propagátorem sokolských myšlenek.

Na Tyršově plovárně se lidé koupou už přes osmdesát let. Lákají je výjimečné rozměry vodní plochy , písčité dno i prvorepubliková atmosféra, kterou plovárna má díky přilehlým budovám.  Tyto dřevěné stavby byly totiž součástí  Plzeňského pavilonu  na Výstavě tělesné kultury a sportu, která se konala v roce 1931 v Pardubicích. Dnes jsou kulturní památkou.

Dne 9.července 1933 uskutečněna jest smělá práce, kdy bratrstvo jednoty naší otevírá Tyršovu veřejnou plovárnu. Sokolský průvod vyjde o 1 a půl hodiny odpolední ze Sokolovny na Tyršovu veřejnou plovárnu. Sejdeme se v neděli dne 9. července o 1 hodině odpolední v Sokolovně ve stejnokrojích, kdo kroje nemáš, v obleku občanském s odznakem. K této radostné chvíli pro jednotu i město dostav se, bratře i sestro určitě. Nezapomeň! Se sokolským „Nazdar“.
Plovárenská komise Tělocvičné jednoty Sokol Vysoké Mýto

O zřízení veřejné plovárny město Vysoké Mýto uvažovalo už od konce devatenáctého století, radnice dlouho vybírala vhodnou lokalitu. Na počátku třicátých let se do celé záležitosti vložil Sokol. Se stavbou plovárny, na místě za tehdejším městským cukrovarem, se začalo na podzim roku 1932 a červenci 1933 už se plovárna slavnostně otevírala. Zajímavé je, že dřevěná plovárenská budova je ještě starší.

V období první republiky se plovárna stala centrem zábavy, vybudovala se tu sportovní hřiště a fungovala plavecká škola, dokonce i výuka skoků do vody. Ještě ve třicátých letech minulého století dokonce vycházel ilustrovaný humoristický časopis „Plovárenský šotek“. V roce 1939 byl zapovězen vstup Židům a plovárna se stala majetkem obce.

Historická budova Tyršovy plovárny

Až do konce sedmdesátých let plovárnu napájel potok, který ručně čistili členové Sokola. Pak došlo k vyhloubení vrtu, který je přes dvě stě metrů hluboký. Zdrojová voda má teplotu 18 stupňů celsia a obsahuje řadu minerálních prvků, stejně jako sirovodíky.

Rozměry vodní plochy Tyršovy plovárny, která je díky průtočné vodě vlastně přírodním koupalištěm, jsou skutečně ojedinělé. Největší bazén měří 106 krát 60 metrů, hloubka vody se pohybuje od 10 do 160 centimetrů. Plavecký bazén má rozměry 50 krát 12 metrů, s hloubkou od dvou do tří metrů. Přibližně polovina vodní plochy má písčité dno.

Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě má po modernizaci spoustu atrakcí

Současná podoba Tyršovy plovárny je výsledkem renovace z let 2004 až 2007. Přestože si stále zachovává prvorepublikový historický ráz, město ji samozřejmě obohatilo i moderními prvky. V areálu je tobogan, umístěný mezi vzrostlými stromy, rodinné skluzavky i prostor pro sportování - na plovárně se hraje minigolf i plážový volejbal.

autor: KSA
Spustit audio