Krůtí guláš s červenou čočkou. Netradiční spojení chutí, kdo ale miluje hodně šťávy, bude nadšený

2.4. Vaříme s Habadějem
Guláš je dnes oblíbeným jídlem v mnoha zemích, za jeho kolébku považujeme Maďarsko, které tento pokrm proslavilo. Je ale možné, že Maďaři se guláš naučili od Turků.
Maďarští pastevci si guláš vařili údajně už v 9. století, když pronikli do Karpatské kotliny. Název mu dalo stádo hovězího dobytka, maďarsky „gulya“. Z něj Maďaři odvodili „gulyás“ a my Češi následně „guláš“.
- 600 g krůtích prsou
- 400 g cizrny z konzervy
- 70 g červené čočky
- 50 g drobnozrnné čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 5 snítek tymiánu a rozmarýnu
- sůl
- pepř
- olivový olej na smažení
Je to známá poučka spojená s přípravou guláše: Cibule by mělo být tolik, jako masa. Málokdy k ní ovšem někdo dodá, že nikoli na váhu. A tak se potom začínající hospodyňky diví, že je jejich guláš sladký. Tedy je to spíš myšleno: Jaká hromádka masa, taková hromádka cibule.
Vedle základních ingrediencí jsou v receptech na guláš často i suroviny odpovídající krajovým zvláštnostem.
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.
Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Krůtí prsa nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a na rozpáleném olivovém oleji opečeme z každé strany asi 4 minuty. Poté dáme maso stranou, na pánev nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restujeme 3 minuty, přisypeme cizrnu a na pánev vrátíme i maso.
Všechno zalijeme bílým vínem, přilijeme 100 ml vody a na mírném plameni dusíme 10 minut. Přidáme oba druhy čočky a vaříme dalších 20 minut.
Před koncem vaření přidáme bylinky otrhané od stonků.
Podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem. Můžeme přidat kolečka syrové cibule nebo nakládané beraní rohy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.