Za trhanec s jablky si určitě ostudu netrhnete. Naopak, všichni jedlíci vám vyseknou velkou poklonu

Největší audioportál na českém internetu

Císařský trhanec s karamelizovanými jablky | Foto: Jana Myslivečková, Český rozhlas

18.3. Vaříme s Habadějem

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.

Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete.

Ingredience
  • 2 středně velká jablka
  • 240 g pšeničné hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 8 vajec
  • moučkový cukr
  • krupicový cukr 2 polévkové lžíce
  • rozinky
  • máslo
  • sůl

A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíše pod jménem Sissi.

Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.

Postup:
Smícháme mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky a vše promícháme dohladka.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme k těstíčku.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájená jablka a necháme lehce změknout. Trvá to jenom chvilku.
Do pánve na jablka přilijeme polovinu těsta a na mírném ohni necháme ze spodní strany zezlátnout.
Během pečení přisypeme část rozinek.
Pak otočíme a opět necháme zezlátnout. Nakonec natrháme vidličkou (nejlépe se to dělá dvěma vidličkami), posypeme moučkovým cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.
Pokud si troufáte můžete nakonec na trhanec kápnout rum, zapálit a nechat rum vyhořet. Ale to opravdu, jen pokud to umíte. Jinak neriskujte a rozdělte na talíře, pocukrujte a hned podávejte.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.