Domácí pizza potěší nejen malé strávníky, zároveň si ji můžete posypat čímkoliv, co máte po ruce
Domácí pizza patří přesně k tomu druhu občerstvení, po kterém rádi a často sáhneme. Vděčná a jednoduchá pochoutka má svůj původ v Itálii. A pokud si myslíte, že je domácí verze oblíbené kulaté dobroty příliš náročná, tak vás tímto receptem vyvedeme z omylu.
Domácí pizza potěší hlavně malé strávníky, zároveň ji můžete posypat čímkoliv, co máte po ruce. Zbytky sýrů, zeleniny nebo šunky či žampionů. Důležité je však správné těsto.
- 300 g hladké mouky
- 7 g prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- mléko
- Obloha:
- plechovka rajčat
- olej
- koření na pizzu
- pórek
- šunka
- čerstvá paprika 2 - 3
- tvrdý sýr na strouhání
První „placky“ pizzy dorazily do Itálie z Řecka. Slovo je odvozeno od slova pita - což je přesný název pro chlebovou placku. Italové časem vytvořili vlastní odvozeninu a to picea - bylo tím myšleno, že je to něco pečeného. Postupem času se slovo vykrystalizovalo do nynější podoby, kterou s velkou oblibou používáme dnes.
Pizza je vlastně pečený koláč, který pochází z Itálie. Snad každý zná tenké chlebové těsto s kůrkou na okraji, které je doplněno o kořeněnou rajčatovou omáčku, sýr a další přílohy.
Za první pizzu je považována ta, kterou vyrobili v Neapoli v Itálii kolem 17. století. Byla nejprve vyráběna jako jídlo pro místní chudé lidi a obsahovala pouze těsto, čerstvá rajčata, česnek, olej a byla posypána bazalkou a oreganem. Obyčejně se prodávala z ručních vozíků lidem na ulici.
Zmínka o tomto lahodném neapolském pokrmu se začala šířit do dalších oblastí a lidé začali cestovat do Neapole jen proto, aby ochutnali tento skvost.
Postup:
Plech vymažeme olejem. Do mísy vložíme hladkou mouku, mléko, olej, prášek do pečiva a sůl. Zamícháme, a vypracujeme vláčné těsto.
Na válu vyválíme z těsta placku, kterou položíme na plech. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Rozpálíme pár kapek oleje ve velké pánvi, přidejte cibuli a 4 minuty ji opékáme, vmícháme česnek a po pár minutách i rajčata z plechovky, směs osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a tymián.
Těsto potřeme olejem a navrch dáme rajčatovou omáčku a dozdobíme tím, co máme rádi.
Plech vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
Na pizzu nastrouháme sýr a dáme ještě na 5 minut zapéct.
Dobrou chuť!
Související
-
Zapečené špagety s bazalkou a mozzarellou. Pravá Itálie na českém jídelním stole, spokojenost jistá
Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je zapéct s bazalkou a mozzarellou.
-
Zapečená sýrová polenta s vepřovými nudličkami. Chuť Itálie, která si vás omotá kolem prstu
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře. U nás se nejčastěji prodává instantní kukuřičná polenta.
-
Itálii miluji z mnoha důvodů, říká Jana Broukalová -...
Itálii většina z nás vnímá jako jednu z turistických destinací. Jižanský temperament, slunce, dobré víno a olivy jsou příjemnou stránkou, kterou si z letních dovole...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.