Panenka s chřestem a pepřovou omáčkou. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame

Největší audioportál na českém internetu

Vepřová panenka vás na talíři nikdy nezklame (ilustrační foto) | Foto: Michal Plšek

24.5. Vaříme s Habadějem

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Ingredience
  • 1 kg vepřové panenky
  • steakové koření
  • sůl
  • pepř
  • zelený chřest
  • sůl
  • Na omáčku:
  • zelený naložený pepř
  • černý mletý pepř
  • vývar
  • smetana na vaření
  • sůl
  • máslo

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.

Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Postup:
Panenku očistíme, potřeme olejem, kořením a osolíme. Vložíme do trouby rozpálené na 170 stupňů a nejprve pečeme po dobu 20 minut přikrytou, poté odkryjeme a pečeme ještě 10 minut. Záleží samozřejmě na tom jak velkou panenku máme. Po upečení necháme maso odpočinout.
Mezitím si připravíme pepřovou omáčku - V kastrůlku rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme zelený a černý pepř, zalijeme vývarem a povaříme.
Nakonec přilijeme smetanu a sůl.
Chřest očistíme, seřízneme dřevnaté části a vaříme v osolené vodě - přibližně 5 - 10 minut.
Příloha: hranolky, opečené brambory.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.