Nové jízdní pruhy před nádražím zamotaly pardubickým řidičům hlavu

9. červen 2017

Přestavba pardubického přednádraží se rychlým tempem blíží ke konci. Socha Jana Pernera stojí, trolejbusy už projíždějí novým terminálem, světelné křižovatky jsou seřízené na co nejplynulejší provoz. Jenže nové uspořádání jízdních pruhů a podélného značení zatím provoz spíš komplikuje a místo se často ucpává.

Asi hlavní změnou je odstranění jednoho jízdního pruhu za křižovatkou u hypermarketu ve směru do centra. Tam byly dříve dva souběžné pruhy. Řidiči se tam řadili podle toho, kam dále jeli. Ti, kteří chtěli jet na rychlodráhu, zůstali v pravém pruhu a ti, kteří chtěli do centra, přejeli do levého.

Řidiče mate nová křižovatka

Teď je v tomto místě jedna velká změna. Vznikla tam totiž nová světelná křižovatka, kde je možné odbočit do všech směrů, a z původně průběžného levého pruhu se stal odbočovací. Hrozí, že pokud by tam někdo podle zvyku vjel, za křižovatkou by se ve stejném pruhu dostal do protisměru, a to by mohl být problém. Navíc tím, že jeden jízdní pruh zmizel, musí se do toho pravého vměstnat daleko více aut.

Za výjezdem z terminálu u čerpací stanice byly a dále jsou tři jízdní pruhy. Nově ale výjezd z terminálu vede rovnou do prostředního pruhu a pravý odbočovací nově vzniká. Pro řidiče, kteří jedou od nádraží na rychlodráhu, to znamená, že prostřední pruh musí přejet a teprve až pak se můžou zařadit do odbočovacího. Levý jízdní pruh, tedy směrem do centra a odbočovací na autobusové nádraží, zůstává beze změny.

Hlavní problém: disciplína řidičů

Za problémy může i nepozornost a nedisciplinovanost řidičů. Často se řidiči snaží za každou cenu vjet do křižovatky, přestože nevědí, jestli se za křižovatkou vejdou do pruhu tak, aby v křižovatce nezůstali stát.

Čtěte také

Často se tak stává, že i když za křižovatkou stojí kolona, řidiči tam stejně vjedou. A když se rozsvítí červená, zablokují celou křižovatku. To je jeden z důvodů, proč se místo ucpává, řidiči neznají nebo nedbají na základní pravidla silničního provozu.

autor: zen
Spustit audio